FőképEgy jól eltalált, szépen elkészített virágdísz a legszerényebben megterített asztalt is ünnepibbé varázsolja. A legegyszerűbb virágokból összerakott csokor, esetleg néhány szál szépen elrendezett virág – legyen az akár száraz, akár friss – a legridegebb szobát is barátságosabbá, otthonosabbá teszi. És nincs annál nagyobb öröm, ha mindezt saját kezünk munkájával érhetjük el.

A Kreatív virágkötészet című kötet amellett, hogy a számos színes képnek köszönhetően szemet gyönyörködtető látvány (az ilyen kövekhez képest is kimagaslóan szépek a képek), sokféle módszert mutat be a vágott, a szárított, illetve a művirágokból készült kompozíciók elkészítéséhez.
Szerencsére manapság rendkívül széles választékban állnak rendelkezésre a szebbnél-szebb, jobbnál-jobb, praktikusabbnál-praktikusabb alapanyagok, már csak kézügyességre, és kreativitásra van szükség. Nos meg persze az alapanyagok beszerzéséhez szükséges anyagi fedezetre.

A színpompás fényképek mellett, amik természetesen remek ötletekkel is szolgálnak, röviden, tömören, mégis érthetően megfogalmazott útmutatásokat olvashatunk, melyek alapján könnyedén megtanulhatjuk a virágkötészet alapjait, illetve azt a varázslatot, amelynek segítségével a mindenféle alapanyagokból csodálatos kompozíciót készíthetünk.

Nem mondom, hogy mindenkinek minden elsőre sikerülni fog. Ezzel ugyanis hiú ábrándokat ébresztenék bárkiben. Én csupán azt mondom, hogy már annak is érdemes fellapoznia a kötetet, aki csupán gyönyörködni szeret a virágkötészet remekeiben, hiszen én még tényleg nem láttam ilyen szép képeket egy helyre összegyűjtve.
Aki pedig még ért is az egészhez, vagy csak egyszerűen indíttatása van a dologhoz, könnyedén megkaphatja általa azt a kezdőlökést, amire eddig várt.

Az a veszélye tehát megvan a könyvnek, hogy könnyedén bele lehet feledkezni a különféle virágokból készült kompozíciók bámulásába. Szinte észre sem veszi az ember, és hosszú percek, órák telnek el, mire szabadulni tud a látottak hatása alól. Ha egyáltalán el tud szabadulni, és nem kezd ellenállhatatlan vágyat érezni az iránt, hogy saját kezűleg is elkövesse valamelyik csokrot, koszorút, füzért vagy falitáblát.

A virágkötészetnek egyébként is nagy hagyománya, sőt, mondhatni művészeti értéke van – különösen bizonyos keleti kultúrákban. Gondoljunk csak a japán ikebanára, a virágok elrendezésének művészetére.
A létrehozott alkotások nem csupán szemet gyönyörködtetnek, hanem sokféle dolog kifejezésére is alkalmasak. Legfőképpen az egyszerűség, a harmónia ragadja meg az embert. Amikor a tökéletesen összeillő színű, méretű, formájú és típusú virágokat úgy rendezik, hogy a kompozíció önálló életet élő alkotássá, szinte már-már műtárggyá válik.

Lehet, hogy sokan furákat gondolnak ez irányú lelkesedésemmel kapcsolatban, és nem értenek egyet velem, én mégis úgy gondolom, a virágkötészet nem csupán divat, modern hóbort, hanem igenis az adott kor, az adott ország kultúrájának szerves része. És mint ilyet, kötelességünk megőrizni.