Főkép

Az élet attól olyan szép, hogy annyiféle emberrel találkozhatunk. Van, aki híres (és persze gazdag) orvos, van, aki sikeres (és persze gazdag) ügyvéd, van, aki népszerű (és persze gazdag) politikus, van, aki világhírű (és persze gazdag) művész, van, aki kimagasló eredményeket produkáló (és persze gazdag) sportoló és végül, de nem utolsó sorban van, aki törvényen kívüli (és persze gazdag) szeretne lenni. Amaya Bayaratt is sok minden szeretett volna lenni gyerekkorában, csak sajnos abban a kicsiny baszk faluban, ahol a családjával élt, néhány olasz fegyvereses egyik napról a másikra elvette tőle az álmait és a vágyait, amikor alig tízévesen végig kell néznie a falu csaknem teljes lakosságának lemészárlását. A kislány biztonságba vezette a maroknyi túlélőt, majd eltűnt.

Csak évekkel később bukkan fel újra – terroristaként. Ő ebben a „szakmában” szeretne a legjobb lenni, és ennek érdekében mindent meg is tesz. Az eltelt évek alatt a „halál minden hatóságra” jelszó értelmében igyekezett minél nagyobb gyakorlatra szert tenni. Szorgalmának hála meglehetősen jó hírnevet szerzett magának, ám ezzel együtt a különféle kémelhárító szervezetek illetékeseinek figyelmét is felkeltette. Főleg azért, mert áldozatainak személyében, és természetesen a módszerekben sem igazán válogat. Gazdasági és politikai vezetőket éppúgy a másvilágra küld, mint egy útjába kerülő sofőrt. Mindig ott hallani felőle, ahol éppen nyugtalanság, felkelés vagy lázadás van. Annak adja el magát, aki a legtöbbet fizet szolgálataiért. Nem köti politika és nincsenek erkölcsi aggályai sem.

Aztán megismerkedik egy férfival, akit végre magához méltónak talál. Ettől kezdve egy palesztin csoport élén közösen tervelik ki és hajtják végre akcióikat. Az élet azonban nem kegyes a lányhoz, aki kedvese halála után talán még nagyobb elszántsággal lát neki régi terve megvalósításának: halál az amerikai, az angol, a francia elnökökre és Izrael vezetőire. Elképzelése sokak tetszését elnyeri, akik minden eszközzel támogatják a fanatikus tervet. Itt jönnek képbe a Skorpiók, akik mindenütt ott vannak, és kíméletlenül leszámolnak bárkivel, aki keresztezni próbálja az útjukat. Tyrell Hawthorne, az amerikai titkosszolgálatból korábban kilépett különleges ügynök, aki szeretné megakadályozni Amaya őrült tervét, ezt a saját bőrén is megtapasztalja.

Megítélésem szerint Ludlum műveinek színvonala rendkívül hullámzó. Ez a vaskos kötet, amiben minden van, amit tőle megszoktunk – kaland, izgalom, szerelem – szerencsére a jobbak közül való. Bár a befejezést még a műfajban járatlanok is képesek lennének előre borítékolni, az odáig vezető út igazán pörgős.