Főkép

Be kell vallanom, hogy sokáig ódzkodtam az opera-metálnak nevezett hibridtől, hiszen a sokszor semmitmondó riffekre felrakott áriaszerű témák nem csupán unalmasak, de kifejezetten nevetségesek is lehetnek, ha valaki értő füllel hallgatja az efféle zenét – függetlenül attól, hogy a rock-, avagy a klasszikus zene felől közelít. Épp ezért kellemes meglepetés a finn Nightwish idei, egészen kiemelkedő színvonalú albuma.

A nem egyszer kissé elhízott operaénekesnőkével ellentétben kifejezetten vonzó külsejű Tarja Turunen hangja semmit sem veszített szépségéből az előző albumokhoz képest, ezúttal azonban mintha rátalált volna igazi énjére. Az albumon egymás után következnek a szépívű, fülbemászó dallamok. A gitárok ugyanakkor minden eddiginél keményebb hátteret szolgáltatnak a klasszikus beütésű melódiákhoz. A riffek feszesek, a szólók átéltek és kidolgozottak, koncerteken pedig nyilvánvalóan lehetetlenség megállni, hogy az ember heves headbangelésbe ne kezdjen. A szimfonikus betétek leginkább az Alan Parsons Project remekléseire, valamint Ritchie Blackmore és a Rainbow nagy korszakának legjobb pillanataira emlékeztetnek.

Az album talán legkiemelkedőbb nótái az első videoklipként a zenecsatornákon már vetített „Nemo" mellett az indián dallamokkal és szöveggel változatosabbá tett „Creek Mary’s Blood” és a tízperces „Ghost Love Score” című opuszok. A lágyabb, meghittebb hangulatra vágyóknak a finnül előadott és mindvégig szimfonikus kísérettel ellátott „Kuolema Tekee Taiteilijan”-t ajánlhatom.

A Nightwish tehát immár egyértelműen klasszikus metálbandává nőtte ki magát, és méltó társa az Yngwie Malmsteen, a Europe, a Children of Bodom, az Arch Enemy és a Dimmu Borgir által képviselt skandináv vonalnak, mely manapság – az amerikai rockzene viszonylagos elszürkülése és kommercializálódása után – a progresszív kemény zene gerincét alkotja.

Az együttes tagjai:
Tarja Turunen - ének
Erno „Emppu” Vuorinen - gitár
Marco Hietala - basszusgitár, ének
Tuomas Holopainen - billentyűk
Jukka Nevalainen - dob

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Dark Chest Of Wonders
2. Wish I Had An Angel
3. Nemo
4. Planet Hell
5. Creek Mary’s Blood
6. The Siren
7. Dead Gardens
8. Romanticide
9. Ghost Love Score
10. Kuolema Tekee Taiteilijan

11. Higher Than Hope
 
Diszkográfia: 

Angels Fall First (1997) 

Oceanborn (1998) 

Wishmaster (2000) 

Over The Hills And Far Away (2001) – EP 

From Wishes To Eternity (2001) – koncert 

Century Child (2002) 

End Of Innocence (2003) – koncert 

Once (2004) 

End Of An Era (2006) – koncert 

Dark Passion Play (2007) 

Made In Hong Kong (2009) – koncert 

Imaginaerum (2011)

Imaginaerum (The Score) (2012)