Főkép

A lengyel származású amerikai írót a magyar olvasók A festett madár című művéből ismerhetik. Flipper című regénye – a cím alapján – szólhatna minden idők leghíresebb delfinjéről is, ám aki erre számít, csalódni fog. A történet címe ugyanis sokkal inkább arra a játékra kíván utalni, amelyben a kilőtt golyó ide-oda csapódik, miközben kiszámíthatatlanul halad a cél felé. Akár az élet.

Patrick Domostroy jelenlegi élete csupán halvány árnyéka régi önmagának. Zeneszerzőként kiégett, ezért életének értelmét szexuális kalandokban keresi.

Andrea Gwynplaine gyönyörű egyetemista lány, aki mindent hajlandó feláldozni azért, hogy megszerezze magának a világ leghíresebb és egyben legtitokzatosabb rockzenészét, akit azonban senki sem ismer személyesen. Az illetőt eddig senki sem látta, beszédét senki sem hallotta, a külvilággal csupán zenéjén keresztül érintkezik. Még közvetlen környezete sem tudja róla, ki is ő valójában.

Goddard – valódi nevén James Osten – az a sztár, aki csupán a zenéjével képes volt meghódítani a közönséget. Az ő számait dudorásszák az emberek akkor is, ha szomorúak, akkor is, ha boldogok, akkor is, ha tetszik nekik, akkor is ha nem. Mivel azonban a titokzatoskodás homályába burkolózik, személyével kapcsolatban a legmerészebb elképzelések kapnak szárnyra. Íme a bizonyíték arra, hogy egy ilyen húzással legalább annyira fel lehet tüzelni az emberek kíváncsiságát, mint a sztárok körül kialakított mesterséges aurával.

De vajon nem túl magányos-e ez az önkéntes visszavonultság? Vajon megéri-e az árat az, ha valaki a nyilvánosság elől elrejtőzve meg tudja valósítani mindazt, ami saját értékrendje szerint értelmet ad az életének?

Patrick Domostroy, Andrea Gwynplaine és James Osten (alias Goddard) – ők hárman azok, akik akarva-akaratlanul a legnagyobb részt vállalják abban a játékban, aminek a vége legalább annyira bizonytalan, mint a kilőtt flippergolyó haladási iránya. A történet időnként bizsergetően erotikus, máskor ijesztően erőszakos, egy-két pillanatra talán még krimiszerű is, ám alapjában véve csupa bonyodalom és rejtély. Akár az élet.