Főkép

Nyaraláshoz kerestem egy könnyed kis történetet, amit csak felkapok a strandra menet, túl nagy figyelmet nem igényel, de azért leköt pár órára. Catherine Anderson alaposan meglepett ezzel a kötettel, a misztikus, már-már krimibe illő sztori izgalmasabbra sikerült, mint vártam.

 

Mystic Creek egy álmos kisváros, ahol a Sterling család él. A sorozat korábbi köteteiben az idősebb testvérek életét követhetjük, a Kötelékben pedig a pszichológus Jonas a főszereplő. A férfi épp egy üveg parfümöt készül vásárolni az édesanyjának, amikor a boltba belép az exe, és úgy viselkedik, mintha nem ismernék egymást. Később még a rendelőjében is felkeresi, és segítséget kér tőle, de ott is letagadja, hogy találkoztak valaha. Végül Lane-nek sikerül meggyőznie Jonast a személyazonosságát illetően és együtt indulnak el, hogy megfejtsék a rejtélyt, miért néz ki megszólalásig úgy, mint Veneta, a korábbi barátnő.

 

A középpontban az ikrek telepatikus kapcsolata áll, Lane-t és Venetát kiskorában elszakították egymástól, örökbe adták őket, de a kötelék megmaradt közöttük. Veneta a rossz élményeit, érzéseit, félelmeit közvetíteni tudja Lane felé. Mivel a nő nem tud a testvéréről, ezért a környezete, és még ő maga is meg van róla győződve, hogy megbolondult, és azért hall hangokat, érzi egy másik ember jelenlétét, és álmában kívülről látja saját magát mindenféle kalamajkákban. Sok évnyi terápiával a háta mögött nemhogy javulna a helyzet, hanem egyre csak romlik. Jonas segítségével kiderül, hogy nem őrült meg, csak elfelejtette a testvérét, aki az álmok tanúsága szerint épp nagy bajba keveredett és az élete veszélyben van. Ketten felkerekednek, hogy megmentsék Venetát, közben egymásba szeretnek, de a múlt árnyaival is meg kell küzdeniük a boldogságért.

 

A misztikus vonal érdekessé és különlegessé tette a történetet, de az emberrablásos krimi szál miatt nehéz lenne könnyed romantikus kategóriába sorolni a Köteléket. Néhol kifejezetten nyomasztó és baljós a hangulat, sokáig kérdéses, Veneta és Lane találkozhat-e újra. A szerelmi szál bőven kárpótol az izgalmakért, mert persze a nyomozás során Catherine Anderson a két főszereplőről sem feledkezik meg…

 

Nehéz lenne egy kategóriába besorolni a kötetet, mert többféle zsáner keveredik benne, de összességében jól megférnek egymás mellett a különféle szálak. A végeredmény pedig egy ízig-vérig érzelmes Anderson-regény, amelyet kár lenne kihagyni.