Főkép

Lassan hagyomány lesz, hogy karácsony előtt a Jaffa Kiadó egy igazán különleges kötettel jelentkezik, egyre többet és többet mutatva meg a Radnóti-hagyatékból. 2014-ben Gyarmati Fanni Naplójával kezdték a sort, majd 2016-ban egy albumot adtak közre, mely a házaspár addig nem publikált fényképeit tartalmazta, melyben megismerkedhettünk a családtagjaikkal, barátaikkal, részesei lehettünk a közös élményeiknek. 2017-ben pedig ismét egy kuriózummal folytatták: Radnóti Miklós levelezésébe pillanthatunk be.

 

És hogy miért ilyen fontosak a levelek? Erre Lengyel András, irodalomtörténész szavait hadd idézzem a kötetből: „Aki egy írót meg akar ismerni, félretolva a változó irodalomtudományi divatok kínálta értelmezési sémákat, a műveken túl leginkább a levelekre számíthat. Bennünk valami olyasmi dokumentálódik s válik megismerhetővé, amit semmilyen más forrás, maga az irodalmi mű, a műalkotás sem nyújt…” Vagyis ez egy annyira személyes dolog, ahol a valódi Radnóti Miklóssal találkozhatunk. Itt nincs lehetőség javításra, nincs szerkesztő, korrektor, a hibáival, gyengeségeivel együtt ismerhetjük meg a levelek szerzőjét. Például most találkoztam azzal először, hogy nem írt helyesen, vannak szavak, melyeket következetesen elrontott. Még viccelődtek is vele a barátai, és helyesírási kérdésben kérték ki a tanácsát az egyik lapon…

 

A beválogatás szempontja a hitelesség volt, tehát minden, ami bizonyíthatóan neki érkezett vagy ő írta, azt itt időrendben olvashatjuk. Nincs kihagyás, szövegjavítás, szerkesztői önkény, reális, emberi képet kapunk a költőről. És tényleg mindenbe beleláthatunk, néha annyira személyesek ezek a sorok, mintha egy napló lenne, hiszen az apró-cseprő ügyektől kezdve a nagyobb horderejűekig bármi megtalálható a levelekben. Képet adnak a költő aktuális hangulatáról, emellett pedig pontosan rekonstruálhatók belőle az adott napi események. Izgalmas lesz Fanni Naplójával és az albummal összevetni a sorokat és a levelezőpartnereket megkeresni a fotókon.

 

A kötetben 467 levél található, ebből 465 a költő életében íródott, 2 pedig 1945-ben, a halála után. Pilászy György küldte neki ez utóbbiakat, amikor még nem lehetett tudni, túlélte-e a munkaszolgálatot. Nemcsak magyarul levelezett, az idegen nyelvű lapok esetében az eredeti szöveg került be, és a jegyzetek között található meg a fordítás. A levelek végén pedig Bíró-Balogh Tamás, irodalomtörténész jegyzetei olvashatók, aki a levélben található neveket, eseményeket, utalásokat magyarázza meg, ezzel kontextusba helyezve a leírtakat. És itt tényleg mindenre választ kapunk, ki írta, miért, mi történhetett, amire reflektál a levél.

 

Érdekes és egyben szomorú történet, hogy Radnóti Miklós leveleinek milyen sors jutott. 1944-ben Karig Sára segített a házaspárnak biztonságba helyezni a neki írt leveleket és a költő könyvtárát, de a nagy igyekezet ellenére minden megsemmisült, mert a pincét, ahová rejtették, elöntötte a Duna. A sors furcsa fintora, hogy pont azt nem sikerült megmenteni az utókornak, amit annyira szerettek volna. Sajnos ez pótolhatatlan veszteség az irodalomtudománynak, emellett több levél lappanghat még, melyeknek a létezéséről lehet tudni, de az évek során nyoma veszett. Bíró-Balogh Tamás abban bízik, hogy aukciókon talán még előkerülhetnek ezek a kallódó irományok.

 

Összességében azt mondhatom, amit a két korábbi kötet esetében is, hogy igényes, csodaszép a kivitelezése, emellett pedig precíz, aprólékos, nagy odafigyeléssel és tisztelettel szerkesztett. Jó kézbe venni, beleolvasgatni, picit kiszakadva a jelenből, és egy pár évtizedet visszaugrani az időben. Műfajából adódóan különös hangulata van a könyvnek; bevallom, néha bűnös dolognak is tűnik, hiszen olyan dolgokat olvashatunk, melyek nem nekünk szólnak, most mégis a tanúi lehetünk (gondolok itt Radnóti Miklós és Tini, vagyis Klementine Tschiedel, a reichenbergi kedvese levelezésére). Személy szerint én 2014 óta másként nézek a karácsonyra, türelmetlenül várom, mivel készül a Jaffa Kiadó, amivel szokás szerint elvarázsol. Ez most sem lett másként, szívből ajánlom a Különben magyar költő vagyok című kötetet mindenkinek. Páratlan élmény lapozgatni, de ha igazán különleges ajándékot keresünk, ez a könyv annak is kitűnő választás.