FőképA Szukits Kiadó által 2007-ben megjelentetett D`Artagnan történetek második kötete címéhez hűen az első kötetben megkezdett Három testőr-trilógiát folytatja. Ez az igen vaskos kötet a Húsz év múlva című regény második könyvét, és a Bragelonne vicomte első részét tartalmazza.
 
Dumas híres-neves testőreit a kiadó által megjelentetett első kötetben igencsak nagy izgalmak közepette hagytuk hátra: Athos és Aramis Bourbon Henrietta angol királyné megbízásából Angliába mentek, hogy férjét, I. Károly királyt megmentsék szorult helyzetéből. Angliában ugyanis ekkor polgárháború dúl Cromwell vezetésével, és nagyon úgy tűnik, hogy a királynak menekülnie kell országából. Ám D`Artagnan és Porthos helyzete sem nevezhető épp nyugalmasnak Franciaországban. Broussel tanácsost királyi parancsra letartóztatják, ám erre a hírre a nép fellázad. A francia főváros forrong, a tömeg nyughatatlan - a királyt és a királynét Saint-Denis-be kell menekíteni. Ám ez korántsem olyan egyszerű, hiszen a palotát körbeveszi a lázongó tömeg, a városkapuknál pedig őrök állnak. A királyi család és Mazarin bíboros csupán D`Artagnan és Porthos leleményességében és rettenthetetlenségében bízhat. 
 
A Húsz év múlva második kötetében D`Artagnan és Porthos is Anglia felé kanyarítják útjukat. S ahogy az várható, kedves barátaikkal, Athos-szal és Aramis-szal is összetalálkoznak az angolok földjén, ám a négy barát a két ellentétes oldalról néz farkasszemet egymással: Athos és Aramis a király oldalán, Porthos és D`Artagnan pedig Cromwell oldalán Mazarin bíboros megbízásából. S mintha még ez nem lenne elég a feszültség fokozására, A három testőr című regényben kivégzett Milady bosszúálló szelleme figyelemmel kíséri a négy barát minden egyes lépését, mégpedig Milady fia, Mordaunt személyében, aki csak arra vár, hogy mikor csaphat le rájuk.  
 
Dumas történetét ismét több epizód építi fel, melyek hol lazábban, hol erősebben kapcsolódnak egymáshoz. A Húsz év múlva című regény hangulatát tekintve egy árnyalatnyival komorabb, mint A három testőr: fiatalkori csintalanságok, régi kalandok, az ifjúkori barátság utáni nosztalgia szövi át a történetet, s ebbe a hol fájdalmas, hol vidám emlékezésbe olykor belevegyül a Milady meggyilkolásával kapcsolatos bűntudat, melynek fizikai megtestesülése maga Mordaunt, aki minden egyes felbukkanásával félelmet kelt bennük. Ám a kicsit komorabb hangulat mellett azért bőven akad kacagni- és izgulnivaló is, hiszen a számos csetepaté, királyszöktetés, lóhalálában menekülés közt kiderül, hogy kedvenc testőreink humorérzéke mit sem változott húsz év alatt.
 
A kötetben fellelhető Bragelonne vicomte című regény első része az előző regényhez képest tíz évvel később játszódik. II. Károly angol trónörökös úgy dönt, hogy igényt tart trónjára. Kérésével először XIV. Lajoshoz fordul, ám Mazarin bíboros nem szeretné II. Károlyt támogatni. A leendő király segítségére végül Athos siet, aki ígéretet tett I. Károlynak a vérpadon. Mazarin eközben visszavonja D`Artagnan testőrkapitányi kinevezését, így régi, hű szolgájával, Planchet-val együtt közös társaságot alapítanak, melynek az lesz a célja, hogy segítse II. Károlyt, hogy elfoglalhassa az őt megillető helyet Anglia trónján...
 
A kiadással kapcsolatban nem tagadhatom, hogy igazából mérges vagyok a kiadóra – úgy gondolom, hogy Dumas trilógiájának szétcincálása nem volt feltétlenül szerencsés választás. Egész regényeket szétszabdalni szerintem nem lenne szabad: annál is inkább, mivel ezek inkább önmagukban számítanak egységesnek, mintsem sorozatban. Így az olvasó egy-egy kötet elolvasása után nem érzékeli azt az egységet, befejezettséget, amit egy könyv utolsó oldalának elolvasásával kéne éreznie. Az egész olyan se füle, se farka. Erősen érezni az e választás mögött meghúzódó pénzügyi oldalt, hiszen a könyvek elosztásának összekuszálásával bizonyára elérik, hogy az olvasó akarja a folytatásokat – hiszen, kevés olyan olvasó akad, aki képes egy regényt a közepén abbahagyni –, és nemcsak, hogy akarja a folytatásokat, hanem ráadásul ebben a kiadásban. S ha megnézzük, hogy az egyes kötetek megjelenése között mennyi idő telt el (3 év), akkor a dolog még bosszantóbb. Bár ha valami, Dumas zseniális története talán képes feledtetni az olvasókkal ezeket a kellemetlenségeket.