FőképA regény eredeti címe One for the Money, és 1994-ben készült. Magyarul először 1997-ben jelent meg az Albatrosz Könyvek sorozatban, Egy – mérgezett a meggy címmel. Tíz évvel később ismét kapható volt magyarul, sokkal modernebb borítóval, Stephanie Plum, a szingli fejvadász címmel, ám erősen túlpozicionált áron. Idén ismét kiadták, és már meg sem lepődöm, hogy megint új a cím és szörnyű a borító, de most legalább az időzítés jó (gondolom tudatos is), hiszen elkészült a mozifilm, ami a trailer alapján kellemes kis darabnak tűnik. De vajon melyik magyar cím kerül a moziplakátra?

Az 1943. április 22-én született Janet Evanovich regényének hősnője a harmincas, olasz-magyar származású, elvált, munkanélküli, kocsi nélküli, pasi nélküli Stephanie Plum, aki csak és kizárólag megélhetési gondjainak megoldása érdekében választotta a fejvadász (bocsánat: óvadéki szerződés érvényesítő ügynök) munkát. Amikor megismerkedünk vele, még igencsak tapasztalatlan, felelőtlen és lökött. Ekkor még nem csupán utálja a sármos Joe Morellit, hanem egyenesen vadászik rá - merthogy ő az első megbízatása. A filigrán lány teljes lendülettel, odaadással és gyermeki naivitással veti bele magát a munkába, és persze eszébe sem jut, hogy esetleg veszélybe kerülhet, amikor ellátogat a város feketék lakta negyedébe...

Stephanie kalandjait olvasva az ember nem tudja eldönteni, hogy sírjon, nevessen, esetleg mindkettőt egyszerre. És akkor még nem is beszéltünk a lány kissé lökött, ám rendkívül bájos családjáról. Na, azokat sem kell félteni… Ott van például az anyja, aki folyton újra akarja házasítani, ennek érdekében mindenféle alakokat hív meg vacsorára; no meg persze Mazur nagyi, akinek folyton huncutságokon jár az esze.

Janet Evanovich regényét egyetlen percig sem szabad komolyan venni, hiszen egyszerre vonultatja fel a krimi, a szingliregény és a humoros könyvek elemeit. Aki tehát nekiáll, hogy elolvassa, ne számítson semmiféle komoly mondanivalóra. Az egész nem kíván mást nyújtani, mint néhány órás kellemes kikapcsolódást. Azt viszont maradéktalanul teljesíti.