FőképJó tudni, hogy bizonyos esetekben az egyébként egymással rivalizáló legnagyobb zenei kiadók (Sony, Universal, EMI, Warner) is képesek összefogni, és a maguk módján jót cselekedni. Ehhez persze szükség van az előadók közreműködésére is, akik ezúttal lemondtak a jogdíjakról, így a kiadvány eladásaiból származó teljes összeg a Japanese Red Cross Society-hez (Japán Vöröskereszt), vagyis a természeti katasztrófák áldozataihoz kerül, illetve a károk helyreállításához használják fel. Reméljük.
 
Szép gesztus, és kifejezetten örülök is neki, hogy ilyen jótékonysági összefogás még lehetséges ebben a farkastörvények uralta világban, de a dalok listáját nézegetve nem lehet nem észrevenni, hogy nem igazán kerültek a válogatásba korábban kiadatlan felvételek. Talán Lady Gaga „Born This Way” című dalának remixe az egyetlen ilyen, de ebben nem vagyok teljesen biztos. Frissek még csak-csak akadnak, hiszen Madonna „Miles Away” című dalának koncert, illetve a Queen „Teo Torriatte (Let Us Cling Together)”-ének újrakevert változata is 2011-es, de a többi dal régebbi. Olyannyira, hogy akadnak például 1974-es, 1992-es és 1995-ös felvételek is. Na jó, azért senki ne ijedjen meg, nem a slágermúzeumba vált jegyet, amikor megvásárolja a kiadványt, hiszen a korábban kiemeltek a legrégebbi darabok, a következő felvételek már a 2000-től 2010-ig terjedő időszakból valók.
 
Ezen azért vagyok egy kicsit fennakadva, mert úgy emlékszem, hogy a korábbi jótékonysági albumokra általában az volt a jellemző, hogy az előadók vagy új számokat készítettek, vagy korábbi számaikat eddig meg nem jelent változatban énekelték fel az albumra. Nem szeretnék hálátlannak tűnni, sőt, még csak telhetetlennek sem, de ez tény. Hogy a mostani megoldásnak az idő rövidsége volt-e az oka, vagy más, azt nem tudom, és valószínűleg soha nem is fogom megtudni. Véleményem viszont van…
 
A nemes szándék mellett azért van még valami, ami amellett, hogy valószínűleg válogatási szempont is lehetett, közös a CD-re került nótákban, ez pedig nem más, mint hogy kissé talán szabadabban értelmezve vagy messzebbről nézve a dolgokat minden dal kapcsolódik valahogy – akár címében, akár mondanivalójában – a katasztrófához. Persze ehhez nem kevés asszociációs készség szükséges. Mondok egy példát: az „Imagine” arról a reményről szól, hogy az emberek egyszer képesek lesznek határok és előítéletek nélkül összefogni, és békében élni. Ez ugyebár csak érintőlegesen kapcsolható a katasztrófához, de a mondanivalója mégis egyértelműen aktuális.
 
Ha viszont nem a nemes célt nézzük, ami összehozta a dupla válogatás album közreműködőit, hanem azt a tényt, hogy majd’ két és fél órányi zenei egyveleget kaptunk, már megérte, nem? És ha ezzel még segítünk is másokon, akkor meg pláne…
 
A lemezen elhangzó számok listája:
CD 1
1. John Lennon: Imagine
2. U2: Walk On
3. Bob Dylan: Shelter From The Storm
4. Red Hot Chili Peppers: Around The World (Live)
5. Lady Gaga: Born This Way (Starsmith Remix)
6. Beyoncé: Irreplaceable
7. Bruno Mars: Talking To The Moon (Acoustic Piano Version)
8. Katy Perry: Firework
9. Rihanna: Only Girl (In The World)
10. Justin Timberlake: Like I Love You
11. Madonna: Miles Away (Live)
12. Eminem featuring Rihanna: Love The Way You Lie
13. Bruce Springsteen: Human Touch
14. Josh Groban: Awake (Live)
15. Keith Urban: Better Life
16. The Black Eyed Peas: One Tribe
17. P!nk: Sober
18. Cee Lo Green: It`s OK
 
CD 2
1. Lady Antebellum: I Run To You
2. Bon Jovi: What Do You Got?
3. Foo Fighters: My Hero
4. R.E.M.: Man On The Moon (Live)
5. Nicki Minaj: Save Me
6. Sade: By Your Side
7. Michael Bublé: Hold On
8. Justin Bieber: Pray (Acoustic Album Version)
9. Adele: Make You Feel My Love
10. Enya: If I Could Be Where You Are
11. Elton John: Don`t Let The Sun Go Down On Me
12. John Mayer: Waiting On The World To Change
13. Queen: Teo Torriatte (Let Us Cling Together)
14. Kings Of Leon: Use Somebody
15. Sting featuring The Royal Philharmonic Concert Orchestra: Fragile (Live In Berlin)
16. Leona Lewis: Better In Time
17. Ne-Yo: One In A Million
18. Shakira: Whenever, Wherever
19. Norah Jones: Sunrise