FőképA jelenlegi ifjúsági irodalmi palettán egyre másra jelennek meg a különféle szerepjáték elemeket ötvöző fantasztikus regények, hódít a vámpíros romantika, és persze továbbra is terítéken vannak a régi klasszikusok, a Szabó Magda, Fehér Klára könyvek, és a szépirodalmi kötelezők, a Légy jó mindhalálig, a Zabhegyező, a Pál utcai fiúk. Ami a folytatásos történeteket illeti, a külföldi ifjúsági irodalom bővelkedik olyan bestsellerekben, amelyek kifejezetten a tizenéves korosztály számára készültek. Ilyenek a Meg Cabot könyvek, a Black Jonah naplók, de említhetjük sokunk kamaszkorának kedvenc olvasmányát: Adrian Mole naplóit is. Ugyanakkor, eddig szinte egyáltalán nem volt fellelhető a piacon e korosztály számára sorozat magyar író tollából.
 
Ebből és sok más szempontból is úttörőnek nevezhető Leiner Laura most útra induló sorozata, A Szent Johanna gimi, melynek lapjain a népszerű szentről, a harcias, elszánt Jeanne d’Arc-ról elnevezett francia tagozatos középiskola diákjainak mindennapjai elevenednek meg. Főhősünk, egyben narrátorunk Rentai Reni, nem egy konvencionális intézmény, hanem egy magániskola diákjaként kezdi meg középiskolai tanulmányait tizenegy másik osztálytársával.
 
Mint olyan, ez az iskola azért eltér a megszokott magyar középiskoláktól, mondhatni icipici amerikaias beütéssel rendelkezik, mind a külsejét, mind pedig szellemiségét illetően: a diákok egyszemélyes padokban ülnek, a tornaóra eseményeit lelátóról követhetik nyomon az érdeklődők, a közösségi élet pedig legalább olyan fontos szerepet kap, mint a tanulmányi eredmények. Számtalan szakkörből választhatnak a tanulók. Népszerű és színvonalas a suli újság, a rajzszakkör, csakúgy, mint a színjátszás. Egymást váltják az osztályok közti vetélkedők, és a különféle sulitáncok.
 
Ha maga az iskola picit mesebelinek, és mindemellett nekünk, ütött-kopott padokhoz szokott harmincasoknak, negyveneseknek (és sorolhatnám) irigylésre méltónak tűnik is: az odajáró fiatalok, és az ott tanító tanárok már sokkal ismerősebbek, finom humorral megrajzolt karakterrel bíró, húsvér emberek. Kalauzunk Renáta okos, jó lelkű, mindennapi szorongásoktól nem mentes kamaszlány, aki kedves természetével nemcsak a mi, hanem osztálytársai szívét is gyorsan megnyeri. Ott van még a nem túl okos, de annál érzékenyebb igaz barátnője, a csodálatosan rajzoló Virág, a hányaveti szuperzseni, Arnold, az ügyeletes stréber Kinga, az egymást ugrató, tanulmányilag gyengécske nagymenők, Zsolti és Dave, valamint a szívtipró Cortez.
 
A tanárfigurák is legalább ennyire emlékezetesek. A szőrszálhasogató, erkölcscsősz igazgatóhelyettes-asszony Máday, a vérengző, tiszteletet parancsoló irodalomtanár, Kardos és a tantárgyát kissé túl komolyan vevő rajztanár Vladár, mintha csak bármelyikünk iskolás éveinek tanerői közül léptek volna elő. A háttérben pedig ott sertepertélnek a szülők, némelyik elvált, némelyik külföldön él, megint mások, mint Reni szülei pedig kedves, rendes, a szülői mesterséget sok esetben könyvekből tanuló, sokat aggódó felnőttek, akik mindenből a legjobbat szeretnék nyújtani gyermekük számára.
 
A könyv különlegessége, a piacon való egyedisége mellett Leiner Laura jó humorú, hiteles, gördülékeny stílusa. Regénye arról a korosztályról, annak a korosztálynak a szemszögéből íródott, amely egyben (részben) célcsoportja is a könyvek: a gimnazisták számára. Átlagos fiatalok életéről számol be kedves, empatikus hangon. Tizenévesekről, akik olvasnak, kirándulni járnak, gördeszkáznak, szüleikkel nyaralnak, puskáznak, csetelnek, bolyonganak a világhálón, szerelmesek lesznek. Nincsen a történetvezetésben és a hangnemben túlzottan drámai, szürreális, avagy erőltetetten laza elem, ezek nélkül is pergő cselekményű, letehetetlen olvasmány.
 
Leiner Laura írása nemcsak a gimisek, de a gyakorló szülők számára is szórakoztató és egyben megnyugtató. Mert ugye Reni szüleihez hasonlóan, kicsit azért mi is hajlamosak vagyunk úgy tekinteni változó korban lévő gyermekeinkre, mint a marslakókra, rettegni, hogy hol rontjuk el, vagy hol követtünk el már korábban végzetes hibákat. Az informatika által uralt világunkban pedig attól félünk, hogy az általunk ismeretlen terepen vajon milyen tapasztalatokat, információkat szedhet össze gyermekünk, nem beszélve az évszázadokra visszanyúló szorongás-forrásokról: szerelem, párválasztás, miegymás.
 
A Szent Johanna gimiben Leiner Laura a szülők háborgó szívét is megszólítja kicsit, miszerint persze vannak kirívó esetek, de azért kis beleérző, és ráérző képességgel a fiatalok többsége mégiscsak megérthető, és nem feltétlenül egy világ választja el őket a többi generációtól. Hála annak, hogy írónőnk a mi korunk fiataljainak szánta művét, kontextusba is helyezte Reni történetét, ennek megfelelőn az ifjúság iránti megértésünket tovább segíti, hogy egy-két kulcsfogalommal, mint a WoW, az Emosok, Honfoglaló, és olyan sztárokkal, együttesekkel, mint Pete Wentz, MCR, TH is megismerkedhetünk.
 
A Szent Johanna gimi - Kezdet jól megírt, sokféle korosztály számára élvezhető, egy nyolc részesnek megálmodott sorozat nyitó könyve. A második, Együtt című kötet a napokban, a Könyvhét alkalmából lát napvilágot. Itt már a jól összeszokott 9/B osztály második félévébe nyerünk betekintést, megtudhatjuk, hogy alakul Cortez és Reni kapcsolata, újabb sulitáncon, osztálykiránduláson vehetünk részt és bekapcsolódhatunk a Valentin napi mókákba.