Főkép Esküvője előtti éjszakáján Marie a cselédekkel együtt az előkészületeket végzi, miközben apja és vőlegénye néhány tanú jelenlétében éppen az életét meghatározó házassági szerződést írják alá.
Azt, hogy apja aláírása egyben családjuk halálos ítélete és a lány sorsának megpecsételése, ekkor még senki sem sejti.
 
A fiatal menyasszonyt még aznap éjjel paráznaság vádjával tömlöcbe vetik, ahol – hogy igaz legyen a vád – hárman kegyetlen módon többször is meggyalázzák.
A gyorsított eljárásban lefolytatott per kimeneteleként Marie-t majdhogynem halálra korbácsolják, majd a szajhaság bélyegével száműzik Konstanzból.
 
A közelgő és biztos haláltól Hiltrud, a tapasztalt örömlány menti meg, aki félholt állapotban talál rá az út szélén. A lány felépülése után egy időre megbékél sorsával és vándor szajhaként dolgozik egyetlen barátnőjével.

Szépségüknek és ápoltságuknak köszönhetően áraik magasak, és megválogathatják azt is, hogy kit engednek a sátrukba. Ám mindez hiába, Marie-t csak egykori vőlegénye elleni bosszúja élteti, ez ad neki erőt a mindennapok elviseléséhez.
 
Öt évvel meggyalázása és száműzése után Zsigmond összehívja a konstanzi zsinatot, aminek következtében a városba özönlenek az emberek: egyházi és világi méltóságok, nagyurak, kereskedők és a férfiak szórakozását garantáló örömlányok is.
 
A zsinat ideje alatt nem várt események sora történik, és mikor már azt hihetnénk, nincs remény, akkor jön el a kedvező alkalom a lány számára: Württemberg gróf, illetve gyerekkori barátja, Michel segítségével az örömlányok lázadásakor végre lehetősége adódik az igazság felszínre juttatására.
 
A mű igaz történelmi eseményeken alapszik, és valóságosan tükrözi az 1400-as évek üldöztetéseit, hatalmi harcait.
Történetünk az Úr 1410. esztendejében kezdődik, mikor mind a Német-római Birodalom, mind a kereszténység válságos korszakát éli. Ruprecht király halálával, unokaöccse Luxemburgi Zsigmond kerül hatalomra, akinek uralkodásakor három egyházfejedelem is egyedüli hatalomra törekszik.

Az egyházi helyzet hanyatlását kihasználva a papok és szerzetesek is bujaságban élnek, akárcsak a férfiak többsége, az örömlányok pedig majd mindenhol megtalálhatóak.
 
A könyvet olvasva hihetetlennek tűnhet egy ember sorsának beleszólás nélküli ilyetén fordulata, életének mások akarata szerinti megváltozása. Ám elgondolkodtató a tény, hogy több mint fél évezred alatt mennyit változott az ember, az emberiség.
Ha változott egyáltalán. Hiszen jó néhány kultúrában még napjainkban sincs szava egy vétlen lánynak a férfiak szavával szemben, illetve a világ minden táján megtalálható az erőszak hasonló módja is…
 
A történet lebilincselő, fantasztikus. Aki szereti a történelemre alapuló műveket, vagy csak felkeltette érdeklődését akár a cím, akár a rövid leírás, annak bátran ajánlom, nem fog csalódni.