Főkép A címadás természetesen túlzás, hiszen ki tudhatja előre, mit hoz a következő ezer év, miféle stílusok és előadók szórakoztatják a nagyérdeműt, feltéve, ha lesz nagyérdemű, aki kellő vásárlóerővel és szabadidővel rendelkezik az efféle élvezetekre.
Abban mondjuk teljesen biztos vagyok, hogy a zene a jövőben is fontos szerepet játszik majd az emberiség életében – feltéve ha megérjük.
 
A kötet címe mindazonáltal öntudatos angolszász érzületre utal, ami után egy pillanatig sem csodálkoztam a beválogatott lemezeken.
Magyar előadó felbukkanásában egy pillanatig sem reménykedtem, de azt erősen megkérdőjelezhetőnek tartom, hogy a világ nem angol anyanyelvű részéből csak két együttes került fel a listára (Abba és Kraftwerk). Bob Marley határesetnek számít, de jó, legyen ő a harmadik kívülről érkező.
 
A listát összeállítók többsége a tutira és a valamilyen szempontból meghatározó jelentőségűre koncentrált. Így aztán a Beatles majd minden lemeze az élbolya került. Vagy ott van a The Beach Boys második helyezése, egy rakat Bob Dylan meg The Rolling Stones album.
 
Az is érdekes egyébként, kik nem kerültek be az 500-ba: például a Deep Purple! Miközben a Black Sabbath és a Led Zeppelin több albummal is bejutott.
Vagy miért van Eminem, miközben a hip-hop úttörői közé tartozó Grandmaster Flash and the Furious Five és Afrika Bambaataa nincs. Vagy hol van Frank Zappa? És a Rush tényleg gyengébb lemezeket készített, mint mondjuk a Def Leppard? Érthetetlen.
 
Szerencsére kellemes meglepetésekben sincs hiány, hiszen csodálkozásomra itt van az MC5, Elvis Costello, The Pogues, Wilco és Los Lobos – vagyis csupa általam részben vagy egészben tisztelt előadó.
 
Aztán persze rájövök, nincs mit számon kérnem, hiszen ha most azt mondaná nekem valaki, hogy nevezzem meg az általam legjobbnak tartott lemezeket, akkor bizony gondban lennék, hiszen kedvenceim listája folyamatosan változik.
Úgy vagyok ezzel, mint Nick Hornby: ebben a hónapban ezek tetszenek, korábban meg másokat hallgattam előszeretettel.
 
De akkor mire jól az ilyen listák? – kérdezheti bárki. Nos, például arra, hogy kiderüljön, másnak mi tetszik, illetve az idegen eredetű felsorolásokból kimazsolázzuk az ígéretes, korábban nem ismert lemezeket, és így gyarapítsuk valós vagy képzeletbeli gyűjteményünket.

Kapcsolódó írás:
303 magyar lemez amit hallanod kell, mielőtt meghalsz