Főkép „Egy úrinő, ha szűkös anyagi körülmények között találja magát, két lehetőség között választhat: vagy férjhez megy, vagy talál magának olyan állást, amely lehetővé teszi, hogy megőrizze méltóságát – mondta Adelaide nénikém.
Az erdős hegyek és zöld mezők között pöfögő vonat az utóbbi megoldás felé vitt, amelyet nem kis részben azért választottam, mivel az első kipróbálására sosem volt alkalmam.”
 
Kezdi regényét az a szerző, aki eredetileg Eleanor Alice Burford Hibbert néven látta meg a napvilágot Londonban. Születési dátumáról megoszlanak a vélemények, állítólag ugyanis ezt az évszámot legalább annyira titokban tartotta, mint magánéletét. A két felmerülő évszám egyébként 1906 és 1910.
Több mint 200 romantikus regény megírása után 1993-ban halt meg a tengeren, valahol Görögország és Egyiptom között.
 
Termékeny élete során hét különböző néven jelentek meg regényei. A Victoria Holt nevet amerikai ügynöke javaslatára akkor vette fel, amikor korábbi tapasztalatai és sikerei alapján új gótikus-romantikus sorozatba kezdett. Ennek első kötete a Mellyn úrnője. Ezen a néven egyébként további 31 regényt publikált.
 
Egyes kritikusok szerint művei a „szemét” kategóriába tartoznak, mások viszont megemlítik mesélői tehetségét, alapos történelmi háttérismereteit, és jól kidolgozott, erős női karaktereit. Bírálói véleményétől függetlenül olvasók milliói zárták szívükbe műveit, melyeket az eltelt évek alatt legalább 20 nyelvre fordítottak le.
 
Martha Leigh nevelőnőként érkezik Cornwallba, a tengerparton álló szikla tetejére épült TreMellyn kúriába. Ahol egészen kedvesen fogadják, bár a ház ura éppen nincs otthon. Sőt, a kislány sem, akit nevelnie kéne.
Amikor aztán először találkoznak, Miss Leight megtapasztalhatja mindazt, amit a személyzet korábban a leányzóról mesélt. Csakhogy Martha nem hagyja magát.
 
Igyekszik minél jobban megismerni a gondjaira bízott kislányt, a ház urát, valamint a nyomasztó hangulatú ház féltve őrzött titkait. Amikből akad néhány. Például a ház úrnőjének egy évvel korábban bekövetkezett halála.
Vagy a lépten-nyomon előforduló kémlelőnyílások szerepe. Esetleg a titokzatos fény és mozgás, ami az elhunyt Alice TreMellyn szobájának ablakában látható.
 
Miközben Miss Leigh a család tagjainak „megszelídítésével” van elfoglalva, szép lassan beleszeret a ház urába. Akiről kicsivel később kiderül, hogy hasonlóképpen érez a nevelőnő iránt.
Vajon ki, és miért akarja akár gyilkosság árán is megakadályozni kettejük házasságát? Esetleg a történelem megismétli önmagát?
 
A Mellyn úrnője érzelmekkel teli történet, melyben éppen megfelelő mennyiségben keverednek a különféle stílusjegyek.
Mielőtt elkezdtem olvasni, kicsit féltem tőle, hogy túl kommersz írás került a kezembe, de be kell vallanom, kellemesen csalódtam. Bár nem különleges, nem egyedi, mégis örülök, hogy nem hagytam a polcon porosodni.