FőképSokan próbáltak már unalmas témáról érdekes könyvet írni, ami valljunk be őszintén, nem igazán szokott sikerülni.
A Projekt? Örömmel című könyvet Roland Garies, a bécsi egyetem projektmenedzsment professzora írta, aki évek óta nemzetközileg elismert szakember. A könyvet nemcsak anyanyelvén (azaz németül), hanem angolul, magyarul, kínaiul és románul is kiadták.
Ebből én arra a következtetésre jutottam, hogy ezt a könyvet a szakmán belül is elismerik.

A könyv koncepciója, hogy átfogó képet adjon arról, mi is valójában a projekt. Nem is gondolnánk, hogy a projekt mennyire része a mindennapi munkánknak. Ezt a szót a mai világban mindennaposan használjuk, közben nem is vagyunk tisztában a jelentésével.

Gondoljunk csak bele, hogy ezt a szót napjainkban annyiszor halljuk, mint a menedzser szót, amit szintén nem is egyszer tévesen használunk.
A projektet, mint kifejezést használjuk, ha egy időigényesebb, vagy nagyobb horderejű munkáról van szó, és közben megfeledkezünk ennek a szónak a valóságos, igazi jelentéséről. A könyv igen szellemes definíciót tartalmaz: „olyan másság, amely másságot hoz létre”.

Természetesen ez a megfogalmazás nem egyértelmű és nem is „mondja” el, hogy a projekt valójában mit is jelent. A talán leghelyesebb (inkább legegyértelműbb) definíciót a Wikipedia oldalon találtam meg: „A projekt időszaki vállalkozás, melynek célja, hogy egyedi terméket, szolgáltatást vagy végeredményt hozzon létre.”

A könyv részletesen bemutatja a projektek rendszerét. Mivel sajnálatos módon én nem ismerem a projektek módszertanát, ezért maximum laikus szemmel tudtam vizsgálni a Roland Garies által megálmodott módszertant, de úgy gondolom, hogy érthetően és részletesen mutatja be mindazon elemeket, amelyek szükségszerűek egy ilyen módszertanhoz.

A könyv nem néhány másik módszerrel összehasonlítva mutatja be a saját kidolgozott módszert, ami számos szempontból előnyös.
Egyrészt így betekintést nyerhetünk más módszerekbe is. Másrészt mi is össze tudjuk hasonlítani a kitalált módszereket egymással (természetesen nem árt előtte mélyebben megismerni a többi kidolgozott „rendszert” is).

Roland Garies szerint ez a könyv „nekünk” szól. Tehát mindazon embereknek, akik mindennapjaik során használják a projekteket. Vagy tanulják, tanítják.
Én egyik csoportba sem tudtam sorolni magam, de érdekfeszítő témának gondolom a projekteket, és nem szeretnék azon emberek csoportjába tartozni, akik használják ugyan ezt a szót, viszont a jelentésével (jelentőségével) nincsenek tisztában.

Illetve szándékomban áll a jövőben projektekkel foglalkozni (esetleg projektmenedzserként dolgozni), és valahol (vagy inkább valahogy) el kell „kezdeni”. Ezért előre is elnézést kérek azoktól az emberektől, akik az én inspirációm hatására veszik meg a könyvet, és nem azt kapják, amit én leírtam róla.

Egy biztos. Ha az ember a projektre gondol, akkor rögtön valami feszült munkatempójú, az ember idegeit „kikezdő” munkára gondol.
Roland Gareis könyvének talán legfontosabb mondanivalója, hogy a projekteket lehet örömmel is végezni, tehát nem feltétlenül kell a résztvevő személyeknek a munka végeztével kórházba kerülniük, hanem nyugodtan tudnak koccintani sikerük örömére.