Főkép

Az amerikai Robert James Waller 1939. szeptember 1-jén született az iowai Rockfordban. Eddigi mérlege négy különleges hangulatú regény (Madison megye hídjai, Ezernyi út porából, A szerelem zenéi, Álomdalok). Ha valaki ismeri a szerző többi regényét, és figyelmesen olvassa Danny Pastor, María de la Luz Santos és Clayton Price történetét, egyéb regényekből ismerős karakterekkel találkozhat, igaz, olykor csak utalás szintjén. Amikor például Luz María Ceylaya-i gyermekkoráról mesél, megemlít egy amerikai fényképészt, akit feltűnően emlékeztet a Madison megye hídjaiból ismerős Robert Kincaidre; illetve amikor Danny, Luz María és Price megérkeznek Zapatába, és Price lemegy inni, a csapos megemlít egy másik amerikai párt, akik nem mások, mint A szerelem zenéi két főszereplője, Jack Carmine és Linda Lobo.

Hogy miért érdekes ez? Nem tudom. Csak egyszerűen érdekes. Ha jól emlékszem, Stephen King szokott ilyesfajta utalásokat elhelyezni a könyveiben. Azt viszont tudom, hogy bár ez egy kicsivel másabb hangulatú, mint a többi regény, azért alapjaiban ez sem lóg ki a sorból. Ebben is emberek szerepelnek, akik jönnek valahonnan, keresnek valamit vagy valakit, és néha azt hiszik, hogy megtalálták. Aztán rájönnek, hogy mégsem. Ezért tovább keresik. Közben igyekeznek jól érezni magukat, igyekeznek értelmet találni az életüknek, igyekeznek boldogok lenni. Még ha csak átmeneti időre is.

A regény szereplői közül mindenki másra vágyik, ám valahol legbelül mindenki a saját „Észak”-ját keresi. Danny, Luz María és Price. Három egészen különböző ember, három egymástól eltérő sors. Kapcsolatuk már önmagában is különleges, ám igazán akkor válik érdekessé, és egyben sajnos rendkívül veszélyessé az utazás, amikor hármójuk érzelmei összekuszálódnak. Ráadásul az áhított végcél elérése is egyre kilátástalanabbá válik.

Ismerve Robert James Waller stílusát, szemernyit sem lepődtem meg a végkifejleten. Sokkal inkább úgy érzetem: igen, ennek pontosan így kellett történnie. Mert így kerek. Mert így igazi. Mert így lopakodik be az emberek lelkébe, és marad meg az emlékezetükben. A regényből egyébként 2003-ban Richard Alfieri forgatókönyve alapján, Harvey Keitel (A vörös sárkány, Ponyvaregény, Taxisofőr, Alkonyattól pirkadatig) és Scott Glenn (A bárányok hallgatnak, A bátrak igazsága, Államérdek, Apokalipszis most) főszereplésével Arthur Siedelman filmet forgatott. Ezzel tehát kettőre nőtt a Robert James Waller regénye alapján készült filmek száma. Ha ez így megy tovább, talán a többiben is lát majd valaki fantáziát.