Főkép

John Carpenter filmje kapcsán (A 13. rendőrörs ostroma) már leírtam, hogy ott a rendező nem kívánt se többet, se kevesebbet bemutatni a mozivásznon, mint ami a cím alapján sejthető. Némi engedményt kapunk ugyan szükséges hosszúságú felvezetés formájában, de maga a film tényleg nem szól másról, mint a szóban forgó épület birtokviszonyainak erőszakos úton történő eldöntéséről. De az egész alkotás pont így jó, ahogy van, minimalista megközelítése csak előnyére vált.

Hasonló érzésem van King jelen írásával kapcsolatban, mert gyakorlatilag a főszereplő kilencéves kislány (Trisha McFarland) erdőbéli bóklászásáról szól – rövid fel- és levezetéssel – és semmi többről. Namármost azt azért mindenki kapásból sejtheti, ez az erdő nem jóságos tündérekkel vagy gyümölcsöskertekkel van tele, hanem szerfölött barátságtalan hangulat terpeszkedik a koranyári rengetegben, nagyjából úgy, ahogy azt a Twin Peaks sorozat óta minden, misztikummal kevert borzongáskedvelő elvárja.

Na valami effélében sikerült eltévednie a főszereplő kislánynak, hogy aztán modern Piroskaként keresse a vadonból kivezető utat (és persze a kötelező találkozás a gonosz F-el, ami ezúttal nem feltámadt halottat és nem is földönkívüli idegent jelent, farkast meg különösen nem).

A biztonság kedvéért kétszer olvastam el, de a véleményem ettől függetlenül nem változott: teljesen egyértelmű, hogy nem ez a King kötet lesz az évszázad horrorja. Talán nem is annak készült, de nem vállalkoznék a pontos katalogizálásra. A történet befogadását nem segíti a baseball (mint sport) hazai ismeretlensége, mivel azért a történetben szerepelnek olyan utalások, amelyeket ugyan a szem közvetít az agy felé, de a dekódolás elmarad. Ettől persze még élvezhető a könyv, csak a finomságokat nem tudjuk értékelni.

A feltűnően rövid terjedelem mindenképpen dicséretes (bár a soványka történés nem is igényel nagyobb oldalszámot), de sajnálatos módon az életműben ez kivételnek számít.

Kapcsolódó írások:
Ezüst pisztolygolyók (DVD)
A remény rabjai (DVD)
Halálsoron (DVD)
Lisa Rogak: Kísértetszív. Stephen King élete
 
A szerző letrajza
 
Magyar Stephen King HQ:
Magyar Stephen King HQ