FőképEllentétben más nyelvterületekkel, magyarul meglepően kevés olyan könyv jelenik meg, amely kimondottan a leendő írókat próbálja felkészíteni mindarra, ami rájuk vár, feltéve, ha van elegendő kitartásuk, és képesek rendszeresen papírra, illetve merevlemezre rögzíteni gondolataikat.
Nekem az eddig olvasottak közül John Braine Hogyan írjunk regényt? című könyve tetszett a legjobban, ami átlátható módon, szinte lépésről-lépésre mondja el, hogyan válhat szinte bárkiből író. King is hasonló felfogásban közelíti meg a témát, de nem lenne King, ha nem alkotna ezúttal is valami egyénit.

Az írásról című munkájában nem csupán okít, hanem beavat egy kicsit saját életébe, gyermekkorától egészen első könyve sikeréig. Na persze senki ne számítson aprólékos, dátumokkal bőven ellátott vallomásra, inkább az íróvá válás szempontjából fontos momentumok kerülnek megemlítésre. Meg minden más, amit lényegesnek tart.
A King életműve iránt érdeklődő irodalomtörténészek, valamint a rajongók valószínűleg ugrálnak örömükben, mivel ily módon „lelepleződik” számos könyv születésének háttere, és megerősítést nyer az a gondolkodásmód, ami írás közben vezérli a szerzőt.

Ennek következtében teljesen biztos vagyok benne, hogy aki eddig gyűjtötte King könyveit, az most sem fog habozni a pénztárnál, hiszen első kézből származó, apró színesek hozzák még közelebb a Mestert.
Alkoholfüggősége, gyerekkori és későbbi nélkülözések, feleségével való kapcsolata – a rajongók számára legalább olyan fontossággal bírnak, mint az, hogy kedvenc írójuk miért nem a történetet tartja írás közben a legfontosabbnak.
A másik – úgymond mellékes – hozadéka ennek a könyvnek, hogy apránként megtudjuk, kiket tart követésre méltónak, vagy csupán jó írónak King. A lista terjengős, szerencsére több név ismerős róla, mint amennyi nem.

A legfontosabb – legalábbis szerintem – az, hogy aki író akar lenni, annak írnia kell. Jó időben, rossz időben, hétköznap és hétvégén – egyszóval rendszeresen, hangulatától függetlenül, és ami legalább ilyen fontos, adott szószámnál, leütésnél vagy teleírt kéziratoldalnál kevesebbel ne érje be. Ha erre képes, nyert ügye van, a többi szerencse, igazmondás és nem utolsó sorban tehetség dolga.
 
Kapcsolódó írásaink:
Ezüst pisztolygolyók (DVD)
A remény rabjai (DVD)
A halálsoron (DVD)
Lisa Rogak: Kísértetszív. Stephen King élete
 
Életrajz:
Stephen King életrajz
 
Magyar Stephen King HQ:
Magyar Stephen King HQ