Főkép

Szerb Antal (1901. május 1. – 1945. január 27.) írói magatartásában a tudós és a művész törekvései egyesültek, ami a gyakorlatban annyit jelentett, hogy a tudományt a szépirodalom felé közelítette. A ’30-as években műveiből nagyrészt eltűntek a történelmi ihletésű témák, helyettük a csodák, a misztikus, ironikus történetek kerültek előtérbe. Ehhez a vonulathoz tartozik A Pendragon-legenda (1934), a Budapesti kalauz Mars-lakók számára (1937), az Utas és holdvilág (1937), illetve a szóban forgó A fehér mágus, ami a tragikus sorsú művész válogatott novelláinak gyűjteménye.

A birodalom urának egyetlen lányát gyógyíthatatlan kór támadja meg, s az udvari orvosok tehetetlenül néznek egymásra: nemhogy gyógyírral nem rendelkeznek, de még a betegséget sem sikerül azonosítaniuk. A császár végső elkeseredésében elküldi embereit a messzi Kárpátok bércei között élő fehér mágusért, akinek tudása messze földön híres, s a halandók között talán egyedül ő képes meggyógyítani a hercegnőt. A mágus megígéri, hogy segít, de csupán másnap reggel hajlandó elindulni, az éjszakát a csillagos ég tanulmányozásával tölti. Mire megérkeznek a fővárosba, a herceglány halott.

Ez eddig ugye teljesen úgy hangzik, mint egy fantasy történet. Csakhogy mindezt 1923-ban vetette papírra az az ember, akinek olyan nagyszabású műveket köszönhetünk, mint A magyar irodalom története, illetve a II. világháború alatt megjelent A világirodalom története. Bizony-bizony, az igazán jó írók gyakran kalandoznak a különböző műfajok között. Elismerő szavaim joggal érdemli ki a válogatáskötetben található többi, középkori témájú történet is. A fehér mágus, a Szerelem a palackban és A szörnyeteg közeledése minden további nélkül megállná a helyét egy mai modern fantasy válogatásban is.

A kötetben az eddig említettek mellett található még pár életrajzi ihletésű novella is, megvillantva egy letűnt kor hangulatát. Egy olyan kornak, amelynek egyik kiváló tehetségű tagja volt maga a szerző is.

A kötetben olvasható novellák:
Pico herceg és Monna Lianora története
A fehér mágus
A zsarnok
A szörnyeteg közeledése
Cynthia
St. Cloudban, egy kerti ünnepélyen
Századvég
Madelon, az eb
Gondolatok a könyvtárban
Szerelem a palackban
A menthetetlen
A herceg