FőképA saját környezetemben is gyakran előfordul, hogy egy-egy megnyilvánulásomat mosoly kíséri. Pedig ilyenkor általában az élet apró csodái ragadják meg tekintetemet, vagy éppen vonják magukra teljes és osztatlan figyelmemet.
Mint például az esőcseppen megcsillanó napsugár. A pókhálón tündöklő holdfény. Egy különlegesen szép madár. Egy fa, amely még holtában is méltósággal biztosít árnyékot a tövében megpihenők számára. Egy különlegesen szép kő vagy termés, ami ellenállhatatlan vágyat kelt bennem, hogy felvegyem.
Megannyi apróság, ami mellett az emberek nagy többsége teljesen közömbösen halad el, hiszen rohanó életformája mellett nincs sem ideje, sem energiája ilyen „haszontalan” dolgokkal foglalkozni. Ezekből ugyanis – legalábbis az általános vélekedés szerint – semmiféle haszna nem származik.

Pedig ha odafigyelne az ilyen apróságokra, hihetetlen belső erőforrások tárulnának fel számára. Hiszen egy-egy ilyen békés pillanat saját belső energiacelláinkat tölti fel. Az így magunkba szívott energia pedig hosszú-hosszú ideig biztosítja tökéletes lelki működésünket, ezáltal lehetővé teszi, hogy a jelenben, és ne a múltban vagy a jövőben éljünk.
Hogy átjárjon bennünket a béke és boldogság érzése. Éppen úgy, mint amikor egy csodálatos mezőn sétálunk, szemünk issza a látványt, orrunk belélegzi az illatokat, lelkünk pedig mindezek hatására feltöltődik.

Biztosan sokan elmosolyodnak a fenti szavak olvasása közben. Akik így tesznek, nincsenek felkészülve arra, hogy megpendítsen bennük bármit is a könyvben olvasható gondolatok bármelyike. Ők még messze járnak attól, hogy megérintse őket a béke, és képesek legyenek tudatos figyelemmel élni mindennapjaikat.
Persze ezt senki nem is várja el tőlünk. Egyszer talán majd felkészülnek erre is, mint ahogy az élet egyéb más eseményeire is, és akkor saját belső indíttatásuktól vezérelve kezdik keresni saját belső békéjüket. És akkor, de csakis akkor meg fogják találni az utat, amit oly régóta – lehet ugyan, hogy csak tudat alatt – keresnek.

Thich Nhat Hanh könyve nem a kezdőknek szól. A kötetben található gyakorlatok nem olyanok, amelyeket egyik napról a másikra, könnyedén el lehet sajátítani. Viszont a maga módján segítő kezet nyújt mindazok számára, akik szeretnének megmártózni tanításainak sugaraiban.
Gondolatai és tanácsai olykor gyökeresen eltérnek mindattól, ami szerint eddig éltünk. És éppen ez a lényegük. Hogy megmutassák azt az utat, amiről hosszú-hosszú ideje letértünk már. Hogy visszavezessenek bennünket önmagunkhoz. Ám addig még nagyon, de nagyon sokat kell tanulnunk…

A szerző magyarul megjelent kötetei:
A béke érintése. Gyakorlatok a tudatos figyelemmel élt mindennapokhoz
A béke légy te magad
Harag. Útmutató a bennünk tomboló erők megszelídítésére
Szívem, a Nap. Az éber tudatosságtól a szemlélődésből fakadó felismerésekig
Tanítások a szeretetről

Részlet a regényből