Főkép

Ez az önéletrajzi mű nem egészen olyan, mint az általunk ismert költők, írók, színészek és más emberek önéletrajza, hisz az olvasó valójában egy érdekes, tartalmas regényt tart a kezében. Bár, ha jobban belegondolunk, nem is lehet ez másként, hisz Keith Floyd minden tekintetben más, mint a többi ember.

Ez a könyv végigkíséri a szakács életét, gyermekkorától egészen máig. Hosszasan taglalja a tizenéves gyermek életét, aki végighallgatta néhányszor nagyapja első világháborús élményeiről szóló meséit. Ír nővére vallási megszállottságáról, ami szerencsére nem tartott sokáig. Ken bácsikájáról, aki igazi fekete báránynak számított a családban. A tíz éves gyermek számára mégis hősnek tűnt, hiszen együtt jártak vadnyulat fogni. Mesél édesanyjáról, aki a posztógyárban dolgozott, így olcsón hozzájutott a posztóvégekhez, amikből maga varrt ruhákat. Édesapja villamosmérnöki diplomára készült, de ezt megakadályozta a háború.


Leírja középiskolai élményeit, amelyek vegyes érzelmekkel teli rémálmok voltak. A tizennegyedik életéve betöltése után édesapja ragaszkodott hozzá, hogy nyáron munkát vállaljon, így volt, hogy egyszerre három állása is volt. Jelentkezett újságírónak a Bristol Evening Post-hoz, attól függetlenül, hogy semmit sem tudott a szakmáról. Elkövetkezendő 24 évét ez a lépés határozta meg.

Ezután igazából teljesen meggondolatlanul jelentkezett a királynő hadseregébe. A harmadik páncélezrednél kötött ki, de kérte magát a Tizenegyedik huszárezredbe áthelyeztetni. Miután a hadseregtől közös megegyezéssel elvált, ráébredt, hogy valódi elhivatottságot érez a konyhaművészet iránt. Ezután elment az egyik hotel éttermébe, hogy szakácsnak jelentkezzen, de persze ez sem volt ilyen egyszerű. Először csak egy kukta mellé osztották be, ezután került a levesrészlegbe. Természetesen innen is hamar továbbállt, pedig rengeteget tanult. Vendéglőről-vendéglőre járt, rövidebb-hosszabb időt eltöltve mindegyikben.


Ezután átvette a Numbert Ten bisztrót, amit fenekestől felfordított. Valamikor ebben az örvénylő forgatagban vette feleségül Jesmondot, akitől született egy fia. Ezután elvett feleségül egy másik nőt, majd elvált, azután ismét megnősült és elvált de közben született még egy gyermeke.

Ahhoz képes, hogy Floyd remek szakács, mégis képtelen éttermei vezetésére. Talán épp azért, mert nem ért a jogi dolgokhoz és rettentően jóhiszemű. Folyton anyagi gondokkal küzd, pedig egy világhírű szakácsról nem ezt gondolják az emberek. Főleg olyan valakiről, aki körbeutazta a világot, akit mindig meghívnak a legnézettebb tv-műsorokba, de mégis folyton bajba keveredik, és ilyenkor a barátok dobnak neki mentőövet. Ez az örök balek nem más, mint Keith Floyd.