Főkép

Arthur Miller 1915-ben, New York Harlem negyedében, ausztriai emigráns szülők gyermekeként született. Mivel a család a gazdasági válság alatt tönkrement, Arthur egy áruházban vállalt munkát, hogy összeszedje a pénzt egyetemi tanulmányaira. Első darabjával több irodalmi díjat nyert, és ezután átlagban két drámát írt évente. Az ügynök halála Pulitzer-díjas szerzője munkássága során feltérképezte a jellegzetesen amerikai karakterek teljes palettáját, megismerte legbensőbb érzéseiket. Ennek, és írói tehetségének köszönhető, hogy az olvasók szinte minden alkotásában önmagukra ismerhetnek.

A „Csúnyácska lány” főszereplője egy olyan fiatal nő, akinek egy évtizednyi időre van szüksége ahhoz, hogy rádöbbenjen, addig hiába keresi elkeseredetten, nem fogja megtalálni önmagát, amíg ki nem tör házassága fullasztó börtönéből, le nem rázza magáról férje nyomasztó elvárásait, és új életet nem kezd. Mivel csúnyának tartja magát, kézenfekvő, hogy egyéniségének teljes pompája egy vak férfi mellett bontakozhat ki.

A „Hírnév” egy olyan fiatalemberről szól, aki bár vágyott a sikerre és a vele járó hírnévre (színdarabjait rendszeresen bemutatják a Broadway-n), nem tud megbarátkozni a gondolattal, hogy ezentúl ő már „közkincs”, hogy bárki odaléphet hozzá, gratulálhat neki, hogy estélyekre és fogdásokra kell járnia, hogy elegáns ruhákat kéne viselnie. Szakadt és visszahúzódó megjelenésével egyáltalán nem kelti sikeres ember benyomását, ezért nem csoda, hogy egyik régi osztálytársa, akinek megjelenéséből elegancia árad, kicsit lenézően és szánakozóan beszél hozzá. Amikor azonban megtudja, kivel is áll szemben, sebzett kutyaként elkullog a színről.

„A hajókovács éjszakája” első olvasásra kicsit kilóg a többi közül. A börtönviselt, mogorva férfi, akit családja belekényszerített egy boldogtalan házasságba, egy hajójavító műhelyben dolgozik. Ott lóg, ahol tud, és ott ostorozza szavaival a többieket, ahol csak teheti. Aztán egy éjszaka olyan munkához küldik, amit nem tud visszautasítani, hiszen életében most először érzi azt a hatalmat, amit a szabad döntés jelent. Azt, amikor tudatában van annak, hogy az ő szavain és tettein valami fontos múlik. És végre egyszer igazán büszke lehet magára.