Főkép

Mielőtt belecsapnék a közepébe, szeretném tisztázni, hogy én pillanatnyilag egyértelműen nem tartozom ennek a könyvnek a célcsoportjába, hiszen nincsen gyermekem, akinek a hozzátáplálása vagy a válogatóssága fejfájást okozna nekem. Akkor hát miért érdekelt mégis annyira Dénes Dóra egészséges táplálásról szóló könyve?

 

Két okból is. Egyrészt minden érdekel, ami az egészséges táplálkozással kapcsolatos, és meg vagyok győződve róla, hogy rengeteg egészségtelen szokás vagy rossz táplálkozási automatizmus visszavezethető a gyerekkorra. És vannak olyan dolgok, amiket nehéz nyakon csípni, mert annyira természetesek, annyira mélyen belénk ivódtak, hogy fel se merül az, hogy másképp is lehetne. Egy-egy ilyen könyv pedig segíthet visszamenni az alapokhoz, és rácsodálkozni, hogy jé, nem csak így lehet!

 

Másrészt pedig, az első pontra építve, arra is kíváncsi voltam, hogy a felnőttkori válogatással ezekből a gyerekkori mintákból kiindulva lehet-e valamit kezdeni. Ez a téma értelemszerűen nem kerül elő a könyvben, hiszen kifejezetten a nullától hét éves korig tartó táplálásról szól, mégis reménykedtem benne, hogy valamiféle támpontok azért adódnak majd olvasás közben. Nem is kellett csalódnom.

 

Dénes Dóra háromgyermekes édesanya, az Édespofa blog szerzője, funkcionális táplálkozási tanácsadó és fitoterapeuta. Blogján számos anyaga érhető el – főként receptek –, de ez az első nyomtatásban megjelent írása, melyben több mint tíz év tapasztalatait foglalja össze. Az alcím – Tápláld magabiztosan és egészségesen válogatós gyermeked! – kicsit megtévesztő, hiszen nem csak a válogatós apróságok ízlésének mederbe terelését tűzi ki célul. Ennél sokkal komplexebben közelíti meg a kérdést: bemutatja, hogy a fogantatástól kezdve mely korban milyen tényezők befolyásolják a gyerekek ízérzékelését, és ezen keresztül a táplálkozásukat. Szó esik a várandósság és a szoptatás ideje alatti étkezésről, a hozzátáplálás módszereiről, a családi étkezési szokások kialakításáról, és a konyhában közösen töltött időről is. 

 

A könyv gyorsan és könnyen olvasható rövid fejezetekre van bontva, így ideális lehet azoknak - például kisgyerekes anyukáknak - is, akiknek nincs idejük hosszan belemélyedni egy-egy témába. Érződik, hogy a könyv megírása mögött rengeteg kutatómunka és olvasással töltött idő húzódik, ugyanakkor a gyakorlati megfontolások és praktikus tippek sem hiányoznak belőle. A szerző minden témát egy elméleti áttekintéssel kezd, melyben megismerkedhetünk a vonatkozó kutatási adatokkal és saját tapasztalatokkal. Ezt követően pedig az egyes területek gyakorlati vonatkozásaival ismerkedhetünk meg: hogyan használjuk ki az ízablakot; milyen sorrendben érdemes bevezetni az ízek világába a gyerekeket; milyen okok állhatnak amögött, ha „válogat” a gyerek, és milyen esetekben érdemes szakember segítségét kérni - csak néhány téma a könyvben feldolgozottak közül. Külön tetszett, hogy Dénes Dóra a saját táplálkozási tanácsadói praxisából is hoz példákat.

 

A gyakorlati tippek és praktikák közül természetesen a receptek sem maradhatnak el. Sőt, valójában ezek meglehetősen nagy részét teszik ki a könyvnek: kapunk tippeket ételpárosításokra, játékos gyakorlatokat a különböző ízekkel való ismerkedés időszakára, szemet gyönyörködtető és illatokkal operáló recepteket... és persze a közös főzésre vonatkozó praktikákat is, hogy már egészen kicsi korban is bevonhassuk a gyerekeket az ételek elkészítésébe. Ebből a szempontból (is) öröm volt olvasni ezt a könyvet: a gyönyörű ételfotók és a gördülékenyen megfogalmazott gondolatok közül árad a szerző lelkesedése, amivel az ételekről és a (közös) főzésről beszél. Az ízkombinációkkal és kóstolókkal foglalkozó gyakorlatok szerintem kalandos kedvű felnőttek számára is izgalmasak lehetnek, akik eddig nem foglalkoztak különösebben sokat a tudatos étkezéssel. A receptek pedig nem csak szülőknek és gyerekeknek lehetnek izgalmasak: bárki meríthet belőlük inspirációt, aki szeretné egy kicsit felturbózni unalmas étkezéseit. 

 

Összességében egy igényesen összerakott, szemet gyönyörködtető (és nyálelválasztást fokozó) kiadványt tarthatunk a kezünkben, ami nem csak kisgyerekes szülőknek lehet izgalmas, hanem mindenkinek, aki érdeklődik az ízek világa iránt, vagy szeretne egészségesen és változatosan táplálkozni.