Főkép

Régen hallgattam angolszász/kelta népzenét, szóval kapóra jött a vermonti énekesnő albuma, amelyen tizenegy szerzemény hallható. Engem a második nekifutásra varázsolt el az anyag, főként az énekesnő csodálatos hangjának köszönhetően. Ez egy meleg, bársonyos, vagy ha úgy hozza a szükség, akkor kellőképpen hátborzongató hang. Ilyen például az albumindító „Go Dig My Grave”, amiből ugyan hiányzik a kelta bansheek jajveszékelése, mivel az Appalache-hegységből származik a dal, de ennek dacára kellőképpen sírontúli az ének. Amire csak ráfejel a hangszeres kíséret, a vonósok keze alatt szinte jajgatnak a hangszerek, hogy az egész egy nagy fináléval érjen véget.

 

Ugyan Moira Smiley sokféle hangszeren játszik, de a fókusz nyilvánvalóan a hangján van, mert annyiféleképpen képes visszaadni a szövegek igényelte érzelmeket. Ezen még az sem változtat, hogy nagyon sok vendéget hívott meg a stúdióba. Jó példa erre a harmadik nóta (My Son, David), amiben Taylor Ashtonnal felváltva énekelnek, aminek a hangszerelése is remek, kettejük párbeszéde pedig tényleg felteszi a pontot az i-re.

 

Tetszik, a walesi népdal (Ar Lan Y Môr), amit eredeti nyelven hallunk, de még ennél is jobban megfogott a közismert „Soul Cake” nóta, amit utoljára Sting előadásában élveztem. Ez a verzió sokkal lazább hangszereléssel bír, de talán éppen ezért tartom az album egyik csúcspontjának. Szintén emlékezetes pillanat a „John O Dreams” című altatódal, ahol a népdal szövegét egy kortárs költő versének soraival egészítette ki.

 

Fontos infó, hogy a zene mellé jár egy 32 oldalas könyvecske, ami nem csupán a számok szövegét tartalmazza (ahol kell, ott az angol fordítást is), hanem mindegyikhez kapunk magyarázatot, háttérsztorit és rengeteg fényképet. Érdemes elsőként ezt átolvasni, és csak utána, a kellő tudás birtokában elindítani a lejátszást.

 

Végig úgy éreztem, ez egy nagyon átgondolt, aprólékosan megtervezett lemez, tisztelegve az eredeti dalok előtt, de közben biztos kézzel megvalósítva Moira Smiley elképzeléseit. Nagyon szép az összhang az ének és a vonósok között, és értem, miért kellett ennyi vendég, részben ennek köszönhetően lett ennyire változatos a zene.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Go Dig My Grave, Soul Cake, John O Dreams

2024-ben megjelent album (szerzői)

Weboldal: https://moirasmiley.com/

 

 

A zenekar tagjai:

Moira Smiley – ének, zongora, bendzsó, dobok, orgona

Rhizome String Quartet:

Brooke Quiggins-Saulnier – hegedű

Laura Markowitz – hegedű

Stefanie Taylor – brácsa

John Dunlop – cselló

 

Közreműködők:

Merrill Garbus – ének

Taylor Ashton – ének

Seamus Egan – gitár

Samantha Fox – ének

Nuala Kennedy – ének

Adam Bradley Schreiber – dobok

Jean Rohe – ének

Liam Robinson – ének

Vivien Ellis – ének

Deborah Felmeth & Summar Taha – beszéd

Malcolm Dalglish – ének

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Go Dig My Grave
  2. Mourning Dove
  3. My Son, David
  4. Now Is The Cool Of The Day
  5. Ar Lan Y Môr
  6. Standing On The Shore
  7. Soul Cake
  8. Oh, Watch The Stars
  9. Awake Awake
  10. John O Dreams
  11. Great Trees