Főkép

A 2023-as WOMEXen feltettem pár kérdést a zenekar jelenlévő tagjainak, és az egyik természetesen arra vonatkozott, hogy mikor jelenik meg soron következő lemezük. Megnyugtattak, hogy 2024-ben mindenképpen a boltokba kerül, szóval már nem kell sokat várni rá – és így is lett.

 

A háború sajnálatos módon nem teszi egyszerűbbé az orosz illetőségű együttesek életét, a Dobranotch esetében ez pár tagcserét, és ha jól értem, akkor tartós németországi tartózkodást jelent. Szerencsére ez a zenéjüket egyáltalán nem befolyásolja, a fő irány továbbra is az a beskatulyázhatatlan valami, amit klezmer, orosz, román, szerb, cigány és ki tudja még milyen nációk zenéje alapoz meg, amit időnként más stílusokkal kevernek. Erre az elkalandozásra jó példa a korábbi Ramstein feldolgozásuk, a „Du Hast” – erre található a videóklip. Így kell egymással keverni a klezmert és a metalt.

 

Részemről két jól elkülönülő csoportra osztom a Vander Ikh Mir Lustik (magyarul Örömmel vándorolok) album dalait. Az elsőbe a „hagyományos” Dobranotch számok tartoznak, klezmer és egyéb népzene koktélok, időnként némi esztrád hangulattal kiegészítve. Ezt a stílust már hosszú évek csiszolgatják, szóval hajnali kettőkor felébredve is képesek lennének tökéletesen prezentálni. Jó példa erre az „Epele”, a „Fiddlesticks Hora”, vagy az albumindító és egyben klipes „Antloyf Mit Mir”. Ezekben a cimbalom és a bendzsó jelent újdonságot, korábban legalábbis nem emlékszem, hogy ezeket a hangszereket rendszerszinten használtak volna. Ebben a kategóriában legjobb talán a „Vanka”, amihez Vadim Kolpakov héthúros gitárral és énekkel, illetve fia Grisa Kolpakov hangjával csatlakozott. Mondjuk holtversenyben van az albumzáró „Op Sha Sha” nótával, ami egy vérbő szerb tánc – ha ezt játsszák a koncertek utolsó számaként, garantált a közönség kifulladásig történő táncoltatása.

 

A kompozíciók másik csoportjába a feldolgozások és a kísérletezések tartoznak. Első a sorban az „In the Pines”, amit többek között a Nirvana is játszott az MTV Unplugged koncertjén, igaz, ők az amerikai folkdal másik, szintén közismert címét használták (Where Did You Sleep Last Night?). A blues kedvelők pedig nagy valószínűséggel Lead Belly felvételét ismerik. A Dobranotch ezt az alapban blues verziót fűszerezte meg klezmerrel, és cseppet sem érzem túlzásnak, hogy ez az egyik kiemelkedő pillanata. A másik pedig egyértelműen a „Skotshne”, köszönhetően a drum & bass elemeknek. Persze az is tetszik, ahogyan ezt a hagyományos klezmer nótát újragondolják, időnként mintha a tekerőlant hangját hallanám, de az elektronika húzása mindent visz.

 

Szerintem jó ötlet volt mind a cimbalom (Op Sha Sha), mind a bendzsó felvétele az együttes alaphangszerei közé, mert ettől csak izgalmasabb, gazdagabb lett a hangzásuk. Kár, hogy az idei koncertnaptárban nem találtam magyar dátumot, talán majd jövőre.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: In the Pines, Vanka, Skotshne

2024-ben megjelent album (CPL-Music)

Weboldal: https://dobranotch.com/

 

 

A zenekar tagjai:

Mitya Khramtsov – ének, hegedű

Ilya Gindin – klarinét, alt szaxofon, ének

Germina Gordienko – cimbalom

Paul Milmeister – bendzsó

Jack Butler – tuba

Evgeny Lizin – dob, ütőhangszerek

Ilya Shneyveys – harmonika

 

Közreműködők:

Dan Blacksberg

Dumitru Hanganu

Vadim Kolpakov

Grisa Kolpakov

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Antloyf Mit Mir 04:01
  2. Fiddlesticks Hora 03:34
  3. In the Pines 04:30
  4. Lalebi 04:22
  5. Dorule 03:14
  6. Vanka 03:14
  7. Foaie Verde Cinci Chiperi 03:07
  8. Skotshne 04:38
  9. Nebylitsa 02:42
  10. Epele 03:31
  11. Op Sha Sha 02:57