Főkép

Livi Gosling brit gyerekkönyv-illusztrátor, aki 2020-ban, a Covid első hulláma alatt kezdett el kertészkedni. Annyira megszerette a növényekkel való munkát, hogy utána megírta ezt a gyerekeknek szóló illusztrált útmutatót, amely segíthet megtenni az első lépéseket a kertésszé válás útján - éljen akár lakásban, akár kertes házban az ember gyereke.

 

Amikor a telkemen magokat vetettem, és azok nőni kezdtek, nagyon boldog voltam, ami segített, ha féltem vagy aggódtam valamiért. Azért írtam ezt a könyvet, hogy neked is segítsek csodálatos növényeket nevelni. Mindegy, hogy van-e kerted, vagy nincs. Ha bármilyen aprócska növényt nevelsz, máris csodás kertész vagy.

 

Az Első kertem valóban remek ismerkedési lehetőség a növényekkel, a kertészkedés művészetével, kicsiknek és nagyobbaknak egyaránt. Gosling onnan kezdi a témát, amit sok felnőtteknek szóló útmutató már átugrik: mi is az a mag?Mi van benne, honnan jön és honnan juthatunk magokhoz a legegyszerűbben? A cél természetesen nem egy tudományos jellegű értekezés a magok felépítésről és a beszerzési források teljes skálájáról - viszont felnőttként sem árt egy pillanatra megállni, és elámulni a magok csodáján. Hiszen milyen csodálatos, hogy egy ilyen pici valamiből egy egész növény növekszik, amit később meg is ehetünk! A magok csodálatosak, és bizony a mindennapi rohanásban gyakran elmegyünk mellettük.

Itt megjegyezném, hogy sajnos azért néhány tárgyi tévedés szerepel a leírásokban (pl. a hibrid magokkal kapcsolatban), ami egy gyerekeknek szóló ismeretterjesztő esetében különösen sajnálatos, de szerencsére nincs annyira sok hiba, hogy levonjon a könyv értékéből.

 

Ezután arra is fény derül, hogy mire van szükségnek egy növénynek ahhoz, hogy jól érezze magát, és arra is rámutat, hogy a kertészkedéshez nem feltétlenül van szükség a szó szoros értelmében vett kertre - növényeket nevelhetünk a fürdőszobában, vagy akár egy ablakpárkányon is. Ezt már csak azért is fontos kihangsúlyozni, mert a könyv olvasói közül is sokan minden bizonnyal városokban élnek - de ettől még egyáltalán nincsenek megfosztva a kertészkedés lehetőségétől! Kísérletezni bárhol lehet.

 

Mindent a növényeknek köszönhetünk. Ők állítják elő az oxigént, amit belélegzünk, és tartják hűvösen a környezetünket. Ha növényeket nevelsz, apró lépésekkel te magad is változtathatsz a világon, és ezekből idővel jókora hatás kerekedhet.

 

Már sok kutatás kimutatta, hogy a természettől való elszakadás mentális és fizikai problémákat is okoz az embereknek - kiemelten fontos hát, különösen városban élő gyerekek és fiatalok számára, hogy ők is megtapasztalhassák az élővilággal való kapcsolódást. Akár egy városi parkban, a lakótelep előtti füves területen, egy közösségi kertben. Gosling nem csak a kertészkedésről ír, hanem ennek kapcsán a természet körforgásáról, az évszakokról, a talajról, az állatokról és különösen a növényekről. Hangsúlyozza, hogy a saját élelem termelése mellett a kertészkedésnek más fontos vetületei is vannak: hatással van az egészségünkre, a körülöttünk levő világ egészségére, és - nem utolsó sorban - remek lehetőség a másokkal való kapcsolatteremtésre. Mindig akad egy-két felesleges palánta, egy extra doboz paradicsom vagy egy különösen ízletes recept, amit meg lehet osztani az ismerősökkel.

 

Az Első kertem valószínűleg már önállóan olvasni tudó gyerekeknek a legizgalmasabb, hiszen közvetlenül hozzájuk szól a könyv, és sok olyan gyakorlat van benne, amit kiskamaszok már önállóan is ki tudnak próbálni. De kisebb gyerekekkel is érdemes belenézni, hiszen a szöveg mellett minden oldal csodálatos illusztrációkkal van tele: Gosling kertészet iránti rajongása a növények ábrázolásán keresztül is átjön. Egyes oldalakat szinte böngészőként is lehet nézegetni, közösen felfedezni a színpompás részleteket.

 

A könyvben rengeteg kis feladatot, gyakorlatot, közös tevékenységre való tippet is kapunk olvasás közben. Van konkrét útmutató például a magok ültetéséhez, az ablakpárkányon történő csíraneveléshez, de inspirál a beporzók támogatására és mini kerti tó kialakítására is. Kapunk néhány ötletet arra is, hogyan kapcsolódhatunk a természettel akár a városban is, vagy hogy milyen praktikákat lehet bevetni, ha nagyon pici helyen szeretnénk kertészkedni. Ezek az ötletek gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt hasznosak lehetnek - nem kell mindent túlbonyolítani. Néha tényleg elég egy cserép, egy kis föld, néhány mag, és egy ablakpárkány.