Főkép

Időnként úgy érzem, a világzenében az egyik irányzat az, amikor egymástól nagyon távol eső stílusok keverednek, és mindenki abban bízik, hogy ebből valami érdekes, illetve hallgatható muzsika születik. Ugyan a kínai Howie Lee nem ilyen céllal érkezett Tibetbe, a végeredmény mégis valami hasonló lett, bár vitathatatlan a vallás szerepe ebben a történetben.

 

Ami valahol érthető, hiszen ha valaki eljut egy tibeti lámakolostorba, és ott eltölt pár hetet, akkor óhatatlanul megérinti a hely és a vallás. Az pedig már a mi szerencsénk, hogy Howie Lee ezt az élményt szeretné megosztani velünk, és erre legjobb eszközként a zenét választotta. Oké, ez volt számára a legegyszerűbb út, lévén elektronikus zenében utazik (kiadót is alapított).

 

Az albumon gyakorlatilag nem hallunk mást, mint a kolostorban élő szerzetesek és apácák mantráit, amiket kiegészített mindenféle elektronikus zenével és effekttel. Azt nem tudom megmondani, hogy mennyire sikerült így módon elrepítenie Tibetbe, lévén nem mindig tudtam hallgatás közben kizárólag a zenére koncentrálni. Viszont tény, az így született muzsikának megvan a maga varázsa, és helyenként erősítik egymást a különféle összetevők (Mantra of Buddha Akshobhya). Bár az is igaz, hogy máskor meg idegesítőnek találtam a kántálást kísérő effekteket (Mantra of Manjushri).

 

A mantrákról egyébként ezt mondta Howie Lee: „A mantrák olyanok, mint a közös dalok, amelyeket úgy énekelnek, hogy az összes különböző Buddhát képviseljék. Feladatuk az elme képzése, a rövid szótagok ismétlése, hogy elhozzák a Buddha megtapasztalásának érzését mindenben, amit látsz. A szerzetesek és apácák évekig gyakorolják ezeket a mantrákat. A múltat, jelent és jövőt reprezentálják, és ennek a zenéjét lehet igazán érezni. Ez a rezgés, az alacsony búgás és basszus nagyon erős.”

 

Mindent figyelembe véve ez egy izgalmas, kísérletező album, ahol a hagyományos hangszerek mellett jól elfér az elektronikus zene és a különféle effektek, minták.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Om Mani Padme Hum, Mantra of Buddha Akshobhya, Hundred-Syllable Mantra of Vajrasattva

2024-ben megjelent album (Mais Um)

Weboldal: https://www.facebook.com/howieleeofficial

 

 

A zenekar tagjai:

Howie Lee

 

Közreműködők:

Drolma Wesel-Ling kolostorban élő szerzetesek és apácák

           

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Mantra of Guru Rinpoche
  2. Mantra of Buddha Akshobhya
  3. Mantra of Manjushri
  4. Mantra of Vajra Armour
  5. Mantra of Buddha Amitayus
  6. The Seven Line Prayer to Guru Rinpoche
  7. Hundred-Syllable Mantra of Vajrasattva
  8. Om Mani Padme Hum