Főkép

Amikor a 2024-es Képregényfesztiválon megpillantottam ezt a vékony füzetet, elsőre nem tudtam eldönteni, vajon mi járhatott az alkotók fejében, amikor összerakták. Szemérmetlen anyagi lehúzástól kezdve a rajongók kényeztetéséig sokféle megfejtés eszembe jutott, de a megvilágosodás akkor következett be, amikor feltettem kérdéseimet Somogyi Györgynek.

 

A kezdetek című kiadvány előszavából röviden kiderül, hogy egyáltalán milyen körülményeknek köszönhetően született meg ennek a várhatóan négy részes sorozatnak az alapötlete, mi lett a Galaktika pályázatával, és végül hogyan jutottunk el napjainkig. Aztán jön az első meglepetés, egy naplórészlet, SZÖVEGES naplórészlet, semmi grafika, képregény meg végkép nem. Narrátorunk, aki egyoldalú beszélgetést folytat naplójával, nem más, mint a 14 éves Liza Frimout – ő ugye pár évvel idősebben szerepel a sorozatban. Amikor a naplóról érdeklődtem, azt a választ kaptam, hogy felmerült az ötlet, regényt kellene írni ebbe az alternatív steampunk világba. Ez a rövidke egyszerre tekinthető piackutatásnak, pilotnak, és ízelítőnek. Mivel hasonló megoldással már találkoztam a Királyok és keresztek sorozat kapcsán (Sinonimo: Herceg-ének), ezt alapban nem tartom ördögtől való gondolatnak. Most már csak az a kérdés, mikor, milyen terjedelemben és tartalommal, no meg, mennyire jól megírva vehetjük kézbe ezt a regényt.

 

A következő blokkban kapunk pár oldalt, az általam már nagyon várt IV. részből. Sajnos ezek még csak fekete-fehér oldalak, de a látottak alapján sem őrült cselekményből, sem fantasztikus ötletekből, sem pedig remek rajzokból nem lesz hiány. Mi több, a humort sem kell majd nélkülöznünk, legalábbis a fagyis jelenet alapján következtetek. Remélem Brazilnak nem jön közbe semmi, és akkor jövőre végre elolvashatom a sztori végét.

 

A következő pár oldalt az első rész újrarajzolásának szentelték, és ez főként azoknak lehet érdekes, akik annak idején, még 2016-ban megvették a Kittenberger – Fabriqué en Belgique című képregényt. Az eltelt évek alatt némileg megváltozott a szereplők kinézete, és az összhang megteremtése, valamint Brazil technikájának fejlődése okán kis túlzással újraálmodták az első rész rajzait. Szóval aki szeretne egységes látványvilágot birtokolni, az mindenképpen szerezze be az új verziót. A mellékelt oldalak remélem mindenkit meggyőznek arról, hogy megéri. A füzet közepén kapunk egy térképet, amelyen nyomon követhető, merre jártak hőseink az eddigi kalandok során.

 

Majd kapunk még négy oldalt az érkező IV. részből. Ezek talán nem annyira mozgalmas, vagy részletgazdag lapok, de sejtetik, Kittenberger Kálmán, alias Kitti szenved egy sort, mire eljut a végkifejletig.

 

Zárásként pedig kapunk egy rövid kikacsintást, hiszen A kártyaparti azt meséli el, miként találkozott Molnár Ferenc Ács Ferivel és Baka Jánossal Bécsben, még 1903-ban. Mozgalmas, vicces, jellemző a két karakterre, és részben megmagyarázza, miként is született meg a világhíres regény ötlete az íróban.

 

Mindent figyelembe véve a Kittenberger Extra – A kezdetek arra jó, hogy a kiéhezett rajongók életjelet kapjanak a szerzőktől, és megnyugodjanak, a projekt halad, lesz IV. rész. Az újonnan érkezettek pedig szembesüljenek azzal, mennyire jól kigondolt világban játszódik ez az eszement sztori.