Főkép

Napjaink közbeszédét számos fontos téma uralja, amelyek természetesen idővel beszivárognak a szépirodalomba is. Gondolhatunk az orosz-ukrán háborúra, az egyre nyilvánvalóbbá váló klímaváltozásra, vagy éppen a néhány éve elindult #meetoo mozgalomra. Ez utóbbi apropóján született meg a most bemutatandó A kis hazug, amely azonban egészen meglepő oldaláról közelíti meg ezt a roppant érzékeny kérdést. Az évtizedes újságírói pályát maga mögött tudó Pascale Robert-Diard ugyanis arra keresi a választ, mi történik akkor, ha valakit ártatlanul vádolnak meg és ítélnek el nemi erőszak miatt.

 

„Miért mindig a lányoknak van bűntudatuk?"

 

A szöveget olvasva azonnal feltűnik, hogy a szerző érezhetően nem szépíró, ám ez most egyáltalán nem megy a minőség rovására. Robert-Diard vállaltan egy rövid, pörgős kisregényt alkotott meg ezzel a Goncourt-díjra is jelölt alkotással, amely azonban kiválóan alkalmas arra, hogy gondolatokat ébresszen, vagy egyenesen viták kiindulópontjául szolgáljon.

 

A kis hazug a tárgyalótermi drámák világát idézi, hiszen a cselekmény java része is a bíróságon játszódik. Adva van nekünk Alice, a negyvenes éveiben járó kisvárosi ügyvéd, a maga szürke, fásult, egyhangú életével és piti ügyeivel, akihez egy szép napon bekopog az ekkor már húszéves Lisa, akit öt évvel korábban megerőszakolt egy nálánál kétszer idősebb, enyhén szólva is problémás életvitelű férfi. Legalábbis a bírósági ítélet szerint. Azonban hamar kiderül, hogy ebből semmi sem igaz, és a fiatal lány szeretné, ha az egyébként formaságnak tűnő újabb tárgyaláson végre kiderülne az igazság.

 

De mégis mi történhetett? Miért állította vajon ez az éppen csak kamaszkorú lány, hogy megerőszakolták? És vajon hogyan ítélhettek el ártatlanul egy embert? Ezek a kérdések állnak az alig két-három óra alatt elolvasható mű középpontjában, amely lehet, hogy a rövidke terjedelme miatt nem ás túl mélyre, de ami napvilágra bukkan, az nagyon is érdekes. Robert-Diard több érdekes kérdést felvet többek között a meetoo mozgalom miatt felkorbácsolódó közhangulat kapcsán is, hiszen sokan már azelőtt bűnösnek találnak egy-egy megvádolt férfit, mielőtt kiderülnének a részletek (főleg akkor, ha egy roppant ellenszenves, bűnözői háttérrel is rendelkező illetőről van szó), de közben azt sem felejti el, hogy számtalan nő van kitéve zaklatásnak nap mint nap manapság is. De ugyanígy ad gondolkodnivalót az igazságszolgáltatás vagy az oktatás működése kapcsán is.

 

Szóval aki szívesen elolvasna egy színvonalas, elgondolkodtató és nem mindennapi szemszögből íródott tárgyalótermi drámát, az keresve sem találhatna jobb kötetet, mint A kis hazug, amelyben megvan minden, ami miatt ezeket az alkotásokat szeretni lehet.