Főkép

A lassan öt hete tartó megfázás, vagy csak az annak szövődményeként megmaradt köhögés sikeresen elválasztott a cikkírástól, és az időközben összegyűlt lemezek egy részére csak rövidített formában kerítek sort.

 

 

Leli: Da vo gornitse

 

Számomra meglepő módon az elmúlt hat hónapban rengeteg orosz világzenei/népzenei album jelent meg eddig (harminc darab március végéig). Arról sajnos nincs infóm, hogy ez minek köszönhető, ezért beérem azzal a lehetőséggel, hogy legalább egyszer mindegyiket meghallgassam. Természetesen nem mindegyik kiadvány tetszik, de ez így van rendjén, szerencsére bőven van miből válogatni.

 

Ez a rövid, mindössze ötszámos album gyakorlatilag egy kísérlet, amit Petr Nesterov (Ikarushka) álmodott és valósított meg. Miként lehet a hagyományos népi polifóniát vegyíteni az elektronikus tánczenével és a rockzenével? – erre a kérdésre a választ nála egyértelműen a Leli együttes jelenti. Öt énekes hozza a népi vonalat, az elektromos gitár hozza a rockzenét, egy hölgy felel az elektronikáért, egy ember meg a népi hangszereket kezeli, a dobos meg valahol középen veri a bőrt.

 

Elsőre kicsit bizarr feállásnak tűnik? Nos, valóban fura megoldások vannak benne, például amikor a kórus után gitárszóló következik. De aki szereti az elektronikus tánczene különféle fajtáit, az biztosan nem marad ülve, ha meghallja ezeket a számokat. Nekem egyetlen problémám volt csupán, időnként előrébb, hangosabbra kevertem volna az éneksávot, néha túlságosan háttérbe szorulnak.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Da vo gornitse

2024-ben megjelent album (Szerzői)

Weboldal: https://art-guslitsa.ru/leli

 

 

 

ShazaLaKazoo: Chorba

 

Újabb társulat, akik zenei önmegvalósításukat különböző stílusok vegyítésével valósítják meg. Elsőre azt tippeltem, hogy egy komplett rezesbanda vonult be a stúdióba, de aztán rájöttem, csupán egyetlen trombita teremtette meg azt a hangulatot, amire alapban a balkánról érkezett fúvósbrigádok képesek.

 

Miloš Nikolić trombitás/harsonás gondolom egyszer sem indult az aranytrombitáért folyó versenyen, ellenben remekül együttműködik a többiekkel (Milan Đurić – szintetizátor, programozás; Uroš Petković – hegedű, programozás; Aimilia Varanaki – ének, hegedű), és közösen létrehoztak valami újat. Legalábbis én még nem hallottam balkán-elektronika-rappelés koktélt. Ráadásul a balkán náluk nem csak Szerbiát és Romániát jelenti, hanem például Görögországot is, hiszen a kedvenc számom (Den S’ Afino) éneke egyértelműen innen származik – Aimilia Varanaki rappelése meg az olajbogyó ezen a koktélon.

 

A saját számokból álló repertoár (amiben van két instrumentális tétel is) tényleg lefedi a balkánt. A „Pragnje Kolo” kapcsán Szerbia jut az eszembe, és ebben bőven jut idő megcsodálni Miloš Nikolić virtuozitását. Mindegyik szám táncolható, de legjobban az albumzáró, instrumentális „Ibar Ska” tetszett, ami számomra meglepő, mert az elektronika itt jobban előtérben van, mint a többi szerzeményben. Érdekes lenne megnézni az együttest élőben, miként adják elő ezt a sűrű zenét.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Den S’ Afino, Pragnje Kolo, Ibar Ska

2024-ben megjelent album (Asphalt Tango Records)

Weboldal: https://shazalakazoo.com/