Főkép

Folytatódik Kalas Györgyi gyermekeknek szóló ismeretterjesztő sorozata, mely különféle ételekről szól. A Világkóstoló alcíme: A gőzgombóctól a sáfrányos palacsintáig, és a Föld megannyi különböző pontján jellemző, különleges ételekről szól.

 

Ebben egyébként némileg különbözik az első kettőtől, hiába, hogy azok is bemutatták sok különféle nép és ország egyes ételeit. A Sandwich ​grófja és a nápolyi pizza: Kedvenc ételeink története valóban amolyan „best of kaják” kötet volt, mindenki által ismert, közkedvelt ételekről, melyek jobbára elérhetők, sőt közkedveltek minálunk is. A Pavlova ​kisasszony és a dobostorta című kötet pedig alcímének megfelelően számos ismert sütemény történetét mesélte el. A Világkóstoló sokkal kevésbé általános, avagy itt pont az volt a lényeg, hogy egzotikus ételekről (és helyekről-népekről) olvashassunk.

 

Így került a kötetbe Marokkó, India, Hongkong mellett Jakutszk, a világ leghidegebb városa, vagy épp Peru, a több ezer krumpli országa. Innen nézve messze a legközelebbi helyszín Gyimes, a csángók földje, Románia egy eldugott, magyarok lakta vidéke, amely azonban nekünk magyaroknak is bőven egzotikus élményt nyújthat. Persze, Gyimesbe eljuthat az ember, indiai és kínai éttermekért sem kell több ezer kilométert utazni, és végül is Izlandra is ki lehet néha fogni olcsó repjegyet. De azért a kötetben szereplő legtöbb finomság (vagy épp, innen nézve, furcsaság) elérhetetlen a legtöbbünk számára.

 

De nem csak emiatt érzem úgy, hogy ez a harmadik kötet különbözik az első kettőtől. Az egyes országok, kultúrák és ételek kapcsán mintha több lenne az ismeretterjesztő részlet, adott hely / nép / étel történelme és kultúrtörténete vonatkozásában. Receptől pedig csupán három jutott (de azok tényleg elérhetőek-elkészíthetőek magyar viszonyok között is). Szóval el tudom képzelni, hogy sok ifjú olvasónak kicsit kevésbé lebilincselő ez a könyv, mint a két korábbi, hiszen kevesebb a kapcsolódási pont és a lehetőség, hogy ha rákíván az ember az adott étekre, hozzá is jusson. Ugyanakkor a hozzáadott tudás, ismeretanyag nagyon is érdekes, szóval aki a kajákon túl a világra is nyitott, az nem fogja kevésbé élvezni Kalas Györgyi (és a jellegzetes stílusú illusztrátor, Horváth Ildi) új könyvét, mint a korábbiakat.