Főkép

A lassan négy hete tartó megfázás, vagy csak az annak szövődményeként megmaradt köhögés sikeresen elválasztott a cikkírástól, és az időközben összegyűlt lemezek egy részére csak rövidített formában kerítek sort.

 

 

Sole: Elos

 

Kíváncsi voltam, milyen albummal rukkol elő Júlia Kozáková, akinek tavaly láttam a koncertjét, és a bemutatkozó lemezét is hallottam már. Ezekhez képest az új formáció teljesen más irányba indult el, hiszen cigányzene helyett inkább a free jazzt választották a muzsikusok.

 

A jazz és a világzene párosítás ritkán nyeri el maradéktalanul a tetszésemet, lévén a jazz alapban messze áll tőlem, és most sem történt másként, ez a produkció számomra túl jazzesnek bizonyult. Ami természetesen nem azt jelenti, hogy rossz lenne, értékelem a tagok hangszeres tudását (Júlia Kozáková – ének, Ľudovít Kotlár – zongora, Ľubomír Gašpar – nagybőgő, Filip Urda – harmonika, Juraj Dávid Raši – ütős hangszerek), aminél már csak az jobb, ahogyan összeválogatták az album anyagát. Nagyot merítettek, különböző népek és országok nyújtottak ihletet számukra.

 

Svéd (Vi Ska Dansa Med Sara), bolgár (Devoiko Mari Hubava) és spanyol (Quisiera Yo Renegar), szlovák (A Nad Mlynom) népdalok mellett saját szerzeményt (Girasole) játszottak fel a stúdióban. A sokszínűség visszaköszön Júlia Kozáková énekében, szinte minden számban másként énekel, hihetetlen milyen torka van. Nekem legjobban az „Ergen Deda” feldolgozás tetszett, ebben úgy hozták a balkáni hangulatot, hogy közben a zene free jazzes maradt. A „Quisiera Yo Renegar” tele van dacos fájdalommal, míg a „Girasole” kellő teret nyújt a tagok hangszeres tudásának bemutatására, és persze kompozícióként sem utolsó.

 

Aki szereti a jazzes világzenét, annak idén kötelező hallgatnivaló lesz az Elos.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Ergen Deda, Quisiera Yo Renegar

2024-ben megjelent album (CPL-Music)

Weboldal: https://www.facebook.com/soleslovakia/

 

 

 

Yungchen Lhamo: One Drop of Kindness

 

Sok-sok évvel ezelőtt, amikor még nyomdászként kerestem a mindennapi betevőre valót, találkoztam egy emberrel, aki a zene segítségével gyógyította magát. Ő a komolyzenére esküdött, és nem állítom, hogy maradéktalanul sikerült helyreállítania az egészségét. Viszont úgy éreztem van igazság a szavaiban, csak mivel minden ember egyedi, a rájuk ható zene is eltérő, mindenkinek meg kell találnia a számára leghatásosabbat. Ez lehet stílus, előadó, vagy akár egyetlen album, és persze a különféle hangulatokhoz, nyavalyákhoz illő muzsika sem feltétlenül egyforma.

 

Mindezt azért mondom, mert hosszas várakozás után végre sort kerítettem Yungchen Lhamo 2023-ban megjelent hetedik lemezére, ami a gyógyításról szól. Ő az első tibeti előadó, akihez szerencsém van, szóval az One Drop of Kindness (magyarul Egy csepp kedvesség) korong dupla meglepetésnek számít.

 

Azért énekelek, hogy átalakítsam az emberek elméjét, és jobb emberré tegyem őket” – mondja a világszerte elismert tibeti énekes. „Nehéz időket élünk. De együtt, apránként meg tudjuk változtatni a világot.”

 

Nem értek hozzá, de úgy vélem hét különféle imát/mantrát hallunk, olyan zenei háttérrel, hangszerekkel, amelyek egészen más kultúrkörnyezetből származnak. Jó példa erre a klipes nyitódal (Sound Healing), amiben didgeridoo és gitár egyaránt megtalálható, meg némi afrikai ritmus. Legalább ennyire izgalmas a záró „Dream Song”, a maga himnikus, megállíthatatlanul hömpölygő zenéjével. Yungchen Lhamo hangja képes megérintetni a hallgatót, megnyugtat és ellazít. Azt nem állítom, hogy meggyógyított, de mindenképpen megérte a rászánt időt.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Sound Healing, Dream Song

2023-ban megjelent album (Real World Records)

Weboldal: https://www.yungchenlhamo.com/