Főkép

Zenék a nagyvilágból – The Henry Girls: A Time To Grow – világzenéről szubjektíven 413/1.

 

A mostani lemez ismeretében elmondható, hogy a három nővér előző korongja (tisztelgés a The Boswell Sisters előtt) csak egy röpke kitérő volt, és visszatértek szülőföldjük zenei világához. A hangulat pont illik az ablakomon kopogó késő esti esőhöz, a sötétség eltompít, az esőcseppek monoton ismétlődő hangja megnyugtat, az olvasólámpa fénye meg pont annyit világít meg a világból, amennyire szükségem van.

 

A The Henry Girls zenéje pont ilyen, mentes minden harsányságtól, cserébe közvetlen, tele melegséggel, nyugalommal. Azt nem állítom, hogy hallgatás közben látom a zöld mezőket és a dombokat, de Joleen McLaughlin hárfája időnként előcsalogatja a tündéket, míg Lorna McLaughlin furulyája a vidék nyugalmát idézi, Karen McLaughlin hegedűje meg dacos életörömmel telve szólal meg.

 

Sokáig hallgatva A Time To Grow (A növekedés ideje) albumot, egyfajta hipnotikus állapotba kerültem, ahol a hangok túlmutatnak téren és időn, mintha egyetemes üzenetet közvetítenék. Persze lehet, hogy csak régen hallottam ír muzsikát, ráadásul olyat, amit elsősorban nem talpalávalónak szántak (kivétel a „Honeybee/ Hard Border”), de nekem most még az altatódal is tetszett (Don’t Fear the Night), bár a címről elsőre a (Don't Fear) The Reaper című Blue Öyster Cult klasszikus nóta jutott az eszembe.

 

Szépen kimunkált énektémák, fülsimogató hangszerelés, az instrumentális darabok sem törik meg az album ívét, csupán kellő teret adnak a trió tehetségének bemutatására. Tetszik a vendégénekessel előadott „Not Your Fight” – az előtérbe tolt ének, kiegészítve a hangszerekkel, szintetizátorral(!) kilóg a többi szám közül. Persze szokatlannak számít nálam a zongorával felvezetett instrumentális „Inghinidhe na hÉireann” (Írország lányai), visszatérő dallamfoszlányaival, az egyre hangosabban megszólaló hangszereivel.

 

A sok turné nem múlt el nyomtalanul, az ír népzenei alap mellé időnként becsempésznek más stílusokat is, gondolok itt például az albumzáró jazzes altatóra. Éppen ezért merem nyugodt szívvel ajánlani mindazoknak, akik nyugis, emberbarát zenére vágynak.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Honeybee/ Hard Border, Not Your Fight, Inghinidhe na hÉireann

2024-ben megjelent album (CPL music)

Weboldal: http://www.thehenrygirls.com/

 

 

A zenekar tagjai:

Karen McLaughlin – ének, hegedű, ukulele

Lorna McLaughlin – ének, zongora, furulya, harmonika, ukulele

Joleen McLaughlin – ének, hárfa, ongora

 

Közreműködők:

Ríoghnach Connolly – ének, furulya

Denise Boyle – hegedű

Tommy McLaughlin – gitár, szintetizátor

           

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. A Time to Grow 02:54
  2. Leaving Dublin 04:20
  3. Clouds 00:45
  4. Breathe 04:38
  5. Honeybee/ Hard Border 05:58
  6. Where Are We Now 04:39
  7. The Henry Girls, Ríoghnach Connolly - Not Your Fight 04:41
  8. Inghinidhe na hÉireann 05:38
  9. Colours in The Sky 02:55
  10. Ag Taisteal 01:04
  11. Winter’s Day 04:02
  12. Don’t Fear the Night 02:47