Főkép

A HVG Kiadó ismeretterjesztő kiadványai közül nehéz választani. Legyen szó történelemről, földrajzról, kísérletekről vagy az állatvilágról, jobbnál jobb címekkel teszik még érdekesebbé a világot a kis lurkóknak. Ezek a kötetek nemcsak a gyerekeket kötik le, hanem a felnőttek is rengeteg érdekességet találhatnak bennük. Egy újabb gyöngyszemet szeretnék bemutatni most az alsós korosztálynak.

 

Az Animaliumot mint egy múzeumot mutatja be a szerző, amelybe a nap 24 órájában beléphetnek a kis felfedezők, és megismerkedhetnek a legkülönlegesebb élőlényekkel. Hat fejezeten, vagyis képtáron keresztül vezet minket végig a kötet a csodálatos állatvilágon. A gerinctelenek, a halak, a kétéltűek, a hüllők és a madarak mellett az emlősök világa tárul fel a lapokon.

 

Az élőlények törzsfája magában foglalja a bolygón élő összes állatot, és bemutatja, milyen rokonságban állnak egymással. A rajzokon jól követhető, évmilliók alatt a látszólag nagyon különböző állatok hogyan fejlődtek ki egymásból. A kedvencem a rendszerezés mellett a madarakat bemutató fejezet, amelyben közelebbről szemügyre vehetjük a futómadarakat, a pingvineket, az albatroszokat, a baglyokat, a ragadozó- és egzotikus madarakat és a flamingókat is. Az érdekes tények mellett képmagyarázatokban is rengeteg a hasznos információ.

 

Már maga a kötet mérete is impozáns, a borító figyelemfelkeltő. Különlegességnek ígérkezik első benyomásra, és az is lesz. A fejezetek egy-egy érdekességet mutatnak be az adott témakörön keresztül, a jól tagolt szöveget informatív, részletgazdag grafikák egészítik ki. Nagybetűk és szövegen belüli kiemelések, illetve tárgymutató segíti a gyerkőcöket a téma feldolgozásában. Alsós kortól ajánlja a kiadó, tökéletes ajándék lehet a karácsonyfa alá vagy bármilyen alkalomra.