Főkép

Chris Potter legújabb szólólemeze március 8-án jelenik meg az Edition Records gondozásában, amely kiadóhoz 2019-ben igazolt át, hogy egy sokkal experimentálisabb utat járjon be, mint korábban az ECM korszakában tette. A teljesség igénye nélkül elég csak megemlíteni Dave Holland bőgős és Zakir Hussein tablással készült zseniális trió korongját, Good Hope – amelynek turnéja Budapestet is érintette –, vagy James Francies billentyűs és Eric Harland-al közös Circuits trió projektjeit.

 

Az új, alkalmi felállást a nemzetközi sajtó egyszerűen csak a 'supergroup of supergroups' jelzővel illeti, ami talán túlzó várakozást kelt, de aligha 'overstatement'. Brad Mehldau korunk egyik legkiemelkedőbb zongoristája, ahogyan John Patitucci bőgős vagy Brian Blade dobos munkásságának és hatásának jelentőségét sem lehet eléggé túlértékelni. Chris Potter pedig Michael Brecker óta a legképzettebb és legsokoldalúbb szaxofonos. Mind a négyen meghatározó, innovatív muzsikusai napjainknak és ezen a felvételen ismét lehengerlő virtuozitásról és képzeletgazdagságról tesznek tanúbizonyságot. 

 

Amitől pedig az album végérvényesen izgalmassá válik, az a Chris Potter legújabb kompozícióiban rejlő erő: bár a felvételek még 2022 végén készültek a Brooklyn-i The Bunker Studio-ban, friss és komplex ritmikus és harmonikus ívekkel reflektálnak napjainkra. Ezeket a szerzeményeket pedig, kortárs világunkkal összhangban, végeérhetetlen információs halmazzal játssza be a négyesfogat. Blade mind a közép (Dream of Home), mind az "up" tempójú (Cloud Message) szerzeményeken csúcsra jár, Patitucci bőgője pedig akár az előtérbe (Málaga Moons), akár a háttérbe kerülve szól (Horizon Dance), úgy lüktet mint ahogyan felfokozott izgalomban az emberi szív. A többiek pedig együtt pulzálnak ezzel a fantasztikus ritmusszekcióval, akik a 21. század modern jazzének egyik legkiemelkedőbb formációjában, a Wayne Shorter Quartet-ben 2000-től egészen Shorter 2023-as haláláig több mint két évtizeden át formálták egymást – a „Cloud Message” ritmikus négyezése csak egy jelzésértékű mesteriskola.

 

 

Az „Indigo Ildikó”-t nyitó, majd harmonikusan átszövő basszusklarinét vágyakozása felér egy szerelmes vallomással, amit Patitucci és Mehldau szólói csak tovább fokoznak melodikus eleganciájukkal, hogy aztán Potter szaxofonon is rázzon egyet. Az eredmény egy barokkosan túláradó, mégis modern ballada, amelyet az album címadó dala, az „Eagle's Point” emel tovább a magasba. Egy felhevült, poliritmikus fészekbe repülünk, ahol Patitucci háromnegyedes basszus lépéseit duplázzák meg a társak, mégis, teljesen követhető szólamokkal és olyan egymást inspiráló dinamizmussal, amitől a legnemesebben izzik a zenei feszültség. Az „Aria for Anna” ismét egy ballada, ami a középrész hangzásában Herbie Hancock és a már említett Wayne Shorter duó albumának (1+1; 1997, Verve) hangzását idézi fel: a téma négyes bemutatását követően Mehldau először egyedül marad a hangok terében, hogy Potterel szopránszaxofonon, már duóban folytassák. Bár ezen a ponton egy pillanatra önállóbban is megmutatkoznak a művészek, amitől ez az album igazán elnyeri az értékét, az a mély figyelemből kiinduló, állandó interakciók által létrehozott, forró összhang. 

 

Brad, John és Brian, három kedvenc muzsikusom a színen mióta először találkoztam és játszottam velük a kilencvenes évek elején. Hatalmas öröm volt összehozni őket erre a projektre, rendkívüli élvezetet jelentett ennek az albumnak az elkészítése. A művészetük mélysége és az a meleg érzet, ami minden egyes általuk játszott hangban megjelenik, hatalmas inspirációt jelent nekem” – meséli Chris Potter.

 

Nekünk hallgatóknak szintén óriási öröm hallani négyüket ezen az albumon, amit a magasabb hangminőségen túl Chris Potter 'bonus track'-je miatt még érdemesebb beszerezni valamilyen fizikai formátumban, kezdőknek és haladóknak egyaránt.

 

Előadók:

Chris Potter – tenor és szoprán szaxofon, basszus klarinét

Brad Mehldau – zongora

John Patitucci – bőgő

Brian Blade – dob

 

Elhangzó szerzemények:

1. Dream Home

2. Cloud Message

3. Indigo Ildikó

4. Eagle's Point

5. Aria for Anna 

6. Other Plans

7. Málaga Moons

8. Horizon Dance

9. All the Things You Are – Bonus Chris Potter solo