Főkép

Rengeteg ismeretterjesztő kötet jelenik meg évről évre a gyerekeknek, nehéz eligazodni a széles kínálatban. Általában személyesen veszem meg a kiszemelt könyvet, és akkor bele is tudok nézni, hogy valóban megfelel-e az elképzeléseimnek az adott kötet. A HVG Könyveknél nincs erre szükség, a gyermekeknek szánt kiadványaik igényesek, aprólékosan kidolgozottak és közben pedig szórakozva tanítanak. Vakon merek rendelni, mert tudom, minőséget, értéket kapok.

 

A tudás enciklopédiája-sorozat újabb taggal bővült, a tudás, a dinoszauruszok, az emberi test, a világűr, állatok és a történelem után a Földünket ismerhetik meg a kisiskolás felfedezők. Közel 4,6 milliárd évvel ezelőtt, amikor a Naprendszer a jelenlegi formájában rendeződött, egy óriási gáz- és porfelhőből elkezdett kialakulni a Föld. A folyamatot több oldalon keresztül adatokkal, rajzokkal és részletes leírásokkal mutatja be a kötet. Megismerkedhetünk ezután a bolygórendszerrel, a jégkorszakkal és a meteoritokkal. A földkéreg és a belső rétegek leírásán át eljutunk a földfelszínig, az ásványokig és a gleccserekig. Több oldalon keresztül tárgyalja az enciklopédia az időjárást és az éghajlatváltozás hatásait, a vulkánok működését, illetve a környezetszennyezés veszélyeit. Néhány dolgot kiemeltem, de nehéz volt választani, szívem szerint minden oldalpárról mesélnék.

 

Nyolc éves kor felett tökéletes ajándékötlet a már önállóan olvasó gyerkőcöknek, de készüljünk rá, hogy gyorsan közös esti szeánsszá alakul a könyv lapozgatása. Az illusztrációk rajzok és fotók egyaránt, emellett grafikonok segítik egy adott fejezet feldolgozását. A leírások tudományosak, mégsem szárazak, lekötik az alsósok figyelmét. A fontosabb információk nagyobb betűvel vannak szedve, hogy felhívják magukra a figyelmet. A kötetben hihetetlen mennyiségű a tudásanyag, melyet fogalomtár, név- és tárgymutató egészít ki. Szívből ajánlom minden kisgyermekes szülő figyelmébe, szerintem mindenki polcán ott kellene lennie ennek a kiadványnak.