Főkép

A HVG Könyvek Junior-sorozata régi kultúrák felfedezésére hívja az alsósokat: a görög- és a skandináv mítoszok után az ókori Egyiptom világába kalauzolja a kisiskolásokat. A téma annyira szerteágazó és szövevényes, hogy nincs lehetőség minden eseményt felidézni, ezért húsz érdekességet válogatott ki a szerző és foglalta kötetbe.

 

Az ókori Egyiptom az emberiség egyik legkorábbi civilizációja, története Kr. e. 3500-ig nyúlik vissza. Az ország élén a fáraó állt, akit az istenek képviselőjeként tekintettek, teljhatalommal rendelkezett. A mitológia igen gazdag, több száz istent és istennőt tiszteltek, a vallás fontos szerepet töltött be a mindennapokban. A bevezetés után térképen megmutatja Jean Menzies, merre volt Egyiptom, milyen földrajzi adottságokkal rendelkezett, majd megismerhetjük a teremtéstörténetet. Az egyiptomiak úgy hitték, az évszakok váltakozása, az áradás vagy az időjárás mind-mind az istenek és istennők műve, ők befolyásolják a termést, és ezáltal a jólétet vagy az éhínséget. A vallási élet mellett virágzott a kultúra is, az írásbeliség megjelenése és az írnokok szigorú képzése pedig lehetőséget adott arra, hogy megismerjük ezeket a csodálatos történeteket, amelyek ránk maradtak.

 

A kezdetek után olvashatunk néhány fontosabb istenről és istennőről (Ré, Hathor, Hórusz stb.), majd a fáraók életébe is bepillanthatunk. A kötet harmada foglalkozik a halandókkal és a mítoszok világával. Fogalomtár, jelképtár, név- és tárgymutató segíti a kis felfedezőket a téma feldolgozásában. A kötet minden oldala gazdagon illusztrált, élénk színekkel festett, a korabeli ábrázolási módokat alkalmazza. A szöveg nagybetűvel szedett, így a kezdő olvasók is könnyen haladhatnak, ráadásul a fontosabb eseményeket, információkat kiemelték, ezzel is felhívva rájuk a figyelmet. Rengeteg varázslatos történet várja a kis olvasókat, de felnőttként, esti közös meseolvasáshoz is kiváló lehet az Egyiptomi mítoszok című kötet.