Főkép

World music from Slovakia – Best of 2019-2023

 

Biztosan van Magyarországon olyan szervezet, amelynek elsődleges célja a magyar világzenei (vagy általánosságban zenei) együttesek, előadók külföldi népszerűsítése, csak sajnálatos módon még egyetlen WOMEXen sem találkoztam velük. Persze magyar kiadókkal és előadókkal már igen, de ők érhető módon általában a saját kiadványaikat, produkciójukat népszerűsítik. Pedig milyen jó lenne, ha a magyar világzene aktuális helyzete iránt érdeklődő szakmabeli kap egy válogatáslemezt, vagy ha mást nem, akkor legalább egy playlistet a népszerűbb streaming oldalakon – hogy tessék, ennyire sokszínűek vagyunk.

 

Ez megy a finneknek, a balti államoknak, a szerbeknek, az íreknek, a skótoknak és közvetlen északi szomszédunknak. Ez utóbbi kézzelfogható bizonyítéka ez a gyűjtemény, ami négy év megjelenéseiből válogat. Ami elsőre feltűnő, hogy pár szám mennyire ismerős, felületes belehallgatás alapján magyarnak is mondanám. Ilyen például rögtön az első „Kamenicke Fogase”, a NOGABAND 2019-es bemutatkozó lemezéről, vagy az echte cigányzene Júlia Kozákovától (erről a korongról már erre írtam bővebben). A Varkocs együttes tagjai magyarul énekelnek, de a zene cseppet sem tekinthető hagyományosnak, inkább továbbgondolása a régi népzenének, eltolva egyfajta sámánisztikus, kísérletezőbb irányba (legalábbis ez a szám). Ha lesz elegendő szabadidőm, akkor majd meghallgatnom a 2022-es lemezüket, mert az ízelítő alapján kíváncsi vagyok, mit művelnek.

 

Kellemes meglepetést okozott a La3no Cubano együttes „Paleo” című száma, mert ez annyira latin muzsika, amennyire csak lehet. Ráadásul annyi váltást, ötletet zsúfoltak bele, hogy muszáj volt háromszor meghallgatnom. Legjobban persze a Hrdza nóta érdekelt, elvégre idén új lemezzel jelentkeztek. Ezúttal sem okoztak csalódást, a „Nie Tvoja” ugyanazt a vokálisan erős, első hallásra zeneileg egyszerű, cseppet rockos stílust hozza, amiért az előző két albumot is szerettem. Rajtuk kívül a Banda számára voltam kíváncsi, mert sok jót hallottam már róluk. A „Kolada” kompozíció mind hangszerelés, mind kompozíció tekintetében az egyik legjobbnak bizonyult ezen a válogatáson.

 

Idő- és terjedelmi kötöttségek miatt mellőzőm a többi előadó ismertetését, akit érdekel az a kiadó oldalán meghallgathatja a teljes albumot, és biztos vagyok benne, a húsz szám között talál kedvére valót.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Varkocs – Kikeleti, La3no Cubano – Paleo, Hrdza - Nie Tvoja

2023-ban megjelent album (Womousk)

Weboldal: https://womusk.com/en/cd-kompilacia/

 

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. NOGABAND - Kamenicke Fogase
  2. Zuzana Mojzisova - Zitecko
  3. Trojka Zuzany Homolovej - Tam Hore Tam Dole
  4. Ludova Hudba Stana Balaza - Jak Se Mace
  5. Martin Geisberg - Na Majetok Je To
  6. Pressburger Klezmer Band - Di Mame Kokht Varenikes
  7. Muzicka - Brehovcania, Komuze To Hrate
  8. Hrdza - Nie Tvoja
  9. BANDA Slovakia - Kolada
  10. DIS IS MARKETA - Hrajzemi
  11. Stefan Stec & Fallgrapp - Verba
  12. Ildiko Kali - Baj Maginhradu (2)
  13. Ondro A Kamarati - Prelet Vtacku
  14. Michal Smetanka Feat. Rut Pajorkova & LH Magura - Kasmark
  15. Varkocs - Kikeleti
  16. La3no Cubano - Paleo
  17. Julia Kozakova - Jaj Devlale
  18. Sisa Michalidesova - Dirka
  19. Solamente Naturali - Dance C - 66
  20. Angrusori - Joj, So Kerava

 

 

 

 

Elida Almeida: Di Lonji

 

Ez már a negyedik alkalom, amikor a rovatban a Zöld-foki-szigetekről származó énekesnő lemezéről írok, és ez alatt a pár év alatt semmit sem változott a véleményem – Elida Almeida egy fantasztikus énekesnő, akinek a hangját órákig képes vagyok hallgatni. Egyszerűen élvezem ezt a meleg, bársonyos női éneket, és persze a változatos dalait.

 

Sorrendben negyedik – ha az EP-t is ide számítom, akkor ötödik – albumának számait többnyire a saját élete ihlette, ezért ebből a szempontból nagyon személyes zenéről van szó. A vallomások, visszaemlékezések, élmények mellett van pár dal, ami a nők helyzetéről és a családon belüli erőszakról szól, mert szerinte ezek a témák még mindig aktuálisak.

 

A kedvenc számaim közé tartozik a „Djarmai”, mert ebben izgalmasan keveredik a bossa nova és a coladeira (a klip lentebb látható). Példaértékű a „Domingo Denxo” lüktetése, és ahogyan ezt összhangba hozták az énekkel. A másik végletet meg az olyan számok képviselik, mint a „Kaminhu Lonji”, a maga visszaemlékezős, nosztalgikus hangulatával. Sokszínűség jellemzi a lemezt, bár a teljességhez nem árt, ha tudjuk, nem csak a morna jött a Zöld-foki-szigetekről, hanem többek között a funaná és a tabanca is. Ha nem vágyunk ennyire alapos ismeretekre, akkor sincs baj, hiszen ez a zene azonnal élvezhető, a dallamok és a ritmusok magukért beszélnek. Aki szereti Cesaria Evora zenéjét, az ezt az albumot is kedvelni fogja.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Djarmai, Domingo Denxo, Kaminhu Lonji

2022-ben megjelent album (Lusafrica)

Weboldal: https://www.elidaalmeida.com/

 

 

 

 

Folk and World Music Galore Vol. 2

 

Mi sem jelzi jobban az idő múlását, hogy itt a soron következő Folk Galore Magazin válogatás. Szokás szerint a csoporthoz tartozó három lemezkiadó, vagyis a Nordic Notes, CPL-Music és Beste! Unterhaltung kiadványaiból gyűjtötték össze ezt a húsz számot, bemutatva mennyire sokszínű a kínálatuk, illetve a nagyfőnöknek milyen szerteágazó az érdeklődése.

 

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a lemezek többségéről már írtam korábban, vagy hamarosan sorra kerülnek a rovatban, ezért régi ismerősként üdvözöltem a számokat, bár volt, ami rácsodálkozást eredményezett, mert nem emlékeztem arra, hogy tényleg ennyire jók.

 

Ilyennek bizonyult például az Okra Playground nóta a tavalyi Itku albumról (Veri), vagy az orosz Merema együttes „Vay tyadyanay – avanyay” dala. No meg az idei év egyik nagy felfedezettje, a Shono, akik a különféle torokéneklési technikákat vonultattak fel lemezükön (Kolkhozoy Traktor). A régiek közül elsőként a Gankino Circus számot dicsérem amit Uusikuuval közösen prezentálnak, de a magyar érintettségű Lakvar sem okozott csalódást, és ne feledkezzünk meg az egyik új kedvencemről, az Alice in WonderBand duóról sem.

 

Tényleg mindegyik szám remek, sajnálom, hogy csak két videó fér be a cikkbe. Fontos, hogy fizikai formátumban nem elérhető ez a válogatás, csak digitális verzióban rendelhető. Akit érdekel, az meghallgathatja a fontosabb streaming oldalakon (pl. Bandcamp), vagy megrendelheti a lenti linken. Egy biztos, ez egy kiváló gyűjtemény napjaink skandináv, balti és még pár egyéb régió élvonalbéli világzenéjéből.

 

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Okra Playground – Veri, Merema – Vay tyadyanay – avanyay, Shono ­– Buyan

2023-ban megjelent album (Folk Galore)

Weboldal: https://folkgalore.de/

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Rüüt – Kadrile
  2. Vimma– Maailmanloppu
  3. Okra Playground – Veri
  4. Jenni Venäläinen– Pyy
  5. Merema – Vay tyadyanay – avanyay
  6. Baklava – Kej
  7. Lakvar – Ki-Be (Ki nyirësbem be nyirësbe)
  8. Alice in WonderBand – Jovano, Jovanke
  9. Anna Murtola – Northwind Bulería
  10. Emmi Kuittinen – Surun synty
  11. FRÄNDER – Evigt regn
  12. ENKEL – Kipiä polska
  13. Uusikuu – Suklaasydän
  14. Johanna Juhola – Brighter Future
  15. Shono – Buyan
  16. Sähköpaimen – Yötulet
  17. Gankino Circus feat. Uusikuu – Ievan polkka
  18. Lena Jonsson Trio – Nordanvinden
  19. Umala Tevi – Migla
  20. Emilia Lajunen – Viitasaarelta