Főkép

Elsőre ez egy nagyon fura találkozás volt, mert ugyan előzetesen többször meghallgattam a ’23-as WOMEX válogatás listáját, de nem tűnt fel, hogy van közte egy echte roma nóta. Így aztán amikor az esti koncertek megtekintése során egyik helyszínről a másikra vándoroltam, hogy a lehető legtöbb előadót lássak élőben, meglepett, amikor meghallottam Júlia Kozáková énekét.

 

Az ugyanis tényleg hamisítatlan, otthonról jól ismert roma zene volt. A második számnál már azt is tudtam, hogy nagyon jó hangja van, illetve a kísérők közül a cimbalmos (Ľubomír Gašpar) játékát muszáj fél szemmel figyelni, annyira tehetségesnek bizonyult. Döntenem kellett, hogy ezt a koncertet nézem végig, vagy tartom magam az eredeti menetrendhez. Nos, ez utóbbit választottam, azzal a megjegyzéssel, hogy ilyen produkciót már sokat láttam/hallottam életemben, WOMEX meg csak egyszer van az évben. Viszont azt is megígértem magamnak, hogy ha lehetőség adódik rá, akkor írok a 2022-es bemutatkozó lemezéről.

 

Hallgatás közben úgy éreztem, visszautaztam az időbe, amikor édesapám a hétvégi ebéd után elvonult a nagyszobába rádiót hallgatni, egészen pontosan a Jó ebédhez szól a nóta című műsort, amiben a magyar nóták mellett cigány, akarom mondani roma muzsikák is gyakran felcsendültek. Azt nem állítom, hogy a lemez mindegyik dalát ismertem korábbról, de párat egyértelműen igen, mint például a „Našaďom Savoro” második felét. Persze a szöveg nem magyar, de ez egy pillanatig sem zavart.

 

Igazságtalan lennék, ha Júlia Kozáková bemutatkozását ennyivel elintézném, hiszen a megszokottnál jóval nagyobb merítéssel/elképzeléssel vonultak a stúdióba – például a hallgató nem része a roma együttesek normál repertoárjának. Tetszik a hangszerelés, ahogyan képesek minimál üzemre váltani, és egy szál cimbalommal kísérni az éneket (Gav Gavestar Phirav), vagy amikor a „Šilalo Paňori” számban kizárólag az énekesnőt halljuk.

 

Plusz pont jár azért, hogy nem egy mulatós album megalkotása volt a cél, hanem sokféle érzés, hangulat bemutatása. Ettől lesz igazán sokszínű a Manuša – az örömtől a bánatig minden előfordul, és mindegyiket hitelesen adják elő. Még az instrumentális kompozíció (Instrumental) sem lóg ki az összképből, ebben Ľubomír Gašpar játéka tetszett a legjobban. Mi több, még az olyan megbolondított számokat sem éreztem idegennek, mint amilyen a „Phenďža Mira Dake”, amiben Várady Zsolt közreműködésével a jazz felé közelítenek a muzsikusok – és nem ez az egyetlen elkalandozás (lásd Kalo Kalo).

 

Mindent figyelembe véve ez egy remek album (mind a hangzást, mind a zenét és az éneket illetően), ami főként azoknak okoz majd hűha élményt, akik korábban még nem, vagy csak ritkán hallottak roma muzsikát.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Gav Gavestar Phirav, Našaďom Savoro, Čardáše - stredné Slovensko

2022-ben megjelent album (szerzői)

Weboldal: https://www.juliakozakova.com/

 

 

A zenekar tagjai:

Júlia Kozáková – ének

Viliam Didiáš - hegedű

Ľubomír Gašpar - cimbalom

Vojtech „Bélu” Botoš – brácsa

Ján Rigo – nagybőgő

 

Közreműködők:

Várady Zsolt – gitár

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Jaj Dévlale
  2. Našaďom Savoro
  3. A Tu More
  4. Gav Gavestar Phirav
  5. Čardáše - Východné Slovensko
  6. Šilalo Paňori
  7. Phenďža Mira Dake
  8. Instrumental
  9. Nane Maro Nane Mas
  10. Halgató
  11. Čardáše - stredné Slovensko
  12. O Poštaris Javel
  13. Kalo Kalo