Főkép

Ha tökéletes ajándékot keresel bármilyen alkalomra (születésnap, névnap, karácsony, tanévzáró) a gyermekednek, akkor megtaláltad, Sam Hume kötete, a Varázslatos vízi világ telitalálat a 8-12 éves korosztálynak (és a szüleiknek is).

 

Kezdem a borítóval: gyönyörű, mozgalmas, megidézi a tengerfenék élővilágát. A borító illusztrációja és az élek is aranyozottak, már a kötetet kézbe venni is élmény. De az igazi izgalmak a belső oldalakon várják a kis felfedezőket: a vízi világ több mint száz rejtélye tárul fel a lapokon. Négy fejezeten keresztül csodálhatjuk meg közösen a gyermekünkkel a különböző élőlényeket. Az első rész a mély óceánok címet kapta. A Föld felszínének 70%-át óceán borítja, amelynek a feltérképezése még korántsem ért véget. Sőt, azt is kijelenthetjük, többen jártak már a Holdon, mint amennyien az óceánok fenekére eljutottak. A mélytengeri kutatók szinte minden merülésük során újabb és újabb fajokat fedeznek fel. A második egység a sekély tengerekkel foglalkozik, amely az óceánok felületének csupán 10%-át teszi ki, mégis itt talál otthonra a legtöbb tengeri élőlény: korallzátonyok, moszaterdők, hatalmas hal- és delfinrajok élnek itt. A harmadik fejezet a vizes élőhelyekkel foglalkozik, a szárazföld azon részeivel, amelyet gyakran önti el a víz. A felázott föld mocsaras lesz, ezzel pedig otthont ad a kétéltűeknek és egyes növényeknek is. Végül megismerkedhetünk a folyók és tavak lakóival, akik igazi túlélők, hiszen az itt lakó élőlényeknek alkalmazkodniuk kell ahhoz, hogy az élőhelyük gyorsan felmelegedhet, befagyhat vagy teljesen kiszáradhat. A Föld vízkészletének kevesebb mint 1%-a található meg a folyókban és tavakban, ahol többek között a hódok, vidrák és gyöngykagylók élnek.

 

Ez a legnyűgöző gyűjtemény több mint száz állatot, növényt és mikroszkopikus teremtményt mutat be. Az illusztrációk között egyaránt megtalálhatók fotók és rajzok is, amelyek aprólékosan kidolgozottak, részletgazdagok. A leírások pedig élvezetesek és informatívak. A gyerekek nyelvén szólnak, de közben pedig hatalmas ismeretanyagot adnak át, lekötve a legkisebbeket is. Fogalomtár, és képes segédlet, illetve földtörténeti összefoglaló egészíti ki a leírásokat. Ez az album minden kisiskolás gyerkőc polcán ott kellene, hogy legyen.