Főkép

Úgy gondolom, az mindenképpen tiszteletre méltó, ha valaki megpróbál megmenteni, életben tartani egy kihalás közelébe került nyelvet. Még jobb, ha mindezt úgy csinálja, hogy dalokat ír ezen a nyelven – nekem meg nincs más dolgom, mint meghallgatni a lemezt, és ha az belefér a világzene címke alá, esetleg még tetszik is nekem, akkor írok róla.

 

A nyelv, amiről beszélek, nem más, mint a ladino, és a középkorban Spanyolországból elűzött szefárd zsidók utódai beszélik. Egyfajta régies kasztíliai spanyol változatról van szó, amit talán százezer ember használ manapság, de mellette természetesen mindenki beszéli a saját országának hivatalos nyelvét. Személy szerint úgy vélem, ilyen körülmények között, tényleg csak idő kérdése, hogy a fiatalabb nemzedék már ne tanulja, használja tovább ezt az örökséget. Nani (Noam Vazana) ezt az albumot figyelemfelkeltésnek, kedvcsinálónak szánja, saját dalai ezen a régi nyelven egyszerre citálnak elő többszáz éves szövegeket (El Gacela), vagy modernebb témákat.

 

A zene kifejezetten változatos, és Nani szemlátomást élvezi, hogy a régmúltból csak szöveget kell felhasználnia, a kísérő, kiegészítő muzsika megalkotásakor szabad keze volt. Felhasznált török (Cok Seni Severim) és spanyol elemeket (No Kero Madre) – ami érthető, hiszen mindkét országban sokáig éltek a szefárd zsidók. Máskor meg teljesen modern, már-már popos dalokat kapunk tőle. Ilyen például a klipes „Una Segunda Piel”, aminek az alapötlete egy létező rituálé/hagyomány – amit kis módosítással lehet, hogy átveszek majd, ha elérem a megfelelő életkort. Vagy ott van az egyedül előadott „El Gacela”, ami csak zongora-ének kettősre épül, de ugyanilyen meglepetést okozott a harsonával megtámogatott „Shape Of My Heart / Mi Korazon” szerzemény.

 

Elismerem, ez a lemez nem fogja alapjaiban megváltozatni a világzenéről alkotott fogalmat, de van annyira jó és változatos, hogy meghallgatásra ajánljam.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: No Kero Madre, Cok Seni Severim, Una Segunda Piel

2023-ban megjelent album (szerzői)

Weboldal: https://nanimusic.com/

 

 

A zenekar tagjai:

Nani Noam Vazana – ének, zongora, harsona

Jorge Bravo – gitár, charango, nagybőgő

Ayoze de Alejandro – ütőhangszerek

Bence Huszar – cselló

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Cok Seni Severim
  2. No Kero Madre
  3. No Tiene Hija, No Tiene Amiga
  4. El Gacela
  5. Shape Of My Heart / Mi Korazon
  6. Una Segunda Piel
  7. Fada De Mi Korazon
  8. Landarico
  9. Sin Dingun Hijo Varon
  10. Gracias A La Vida