Főkép

Több mint három évvel ezelőtt írtam az együttes első lemezéről, ami akkor még szerzői kiadásban jelent meg. Nekem tetszett (ajánló erre), és akkor csak egy budapesti fellépést kértem, de igazából az is benne volt a levegőben, hogy valamelyik nevesebb lemezkiadó felfigyel rájuk, és felkarolja a Lakvart.

 

Nos, a fellépés megvolt, hiszen az idei Szigeten lehetőséget kaptak bemutatni tudományukat az érdeklődőknek (erről sajnos lemaradtam). Az idén októberben megjelent második album pedig már a neves CPL Music kiadónál jelent meg, ami szerintem egyértelmű elismerése annak, hogy jó zenét csinálnak.

 

Az első korong kapcsán az alábbi sorokat írtam, és úgy vélem, ezek még mindig érvényesek rájuk:
„A végeredmény azonban nem őskáosz, hanem spontán sokszínűség. Elsőre az jutott eszembe a zenéről, hogy nyilvánvalóan tudatos dalszerzésről van szó: a zenészek alaposan tanulmányozták az éppen soros nótát, és meglátták benne az átalakítás, a továbbfejlesztés, a modernizálás lehetőségét. Ennek eredményeként aztán egészen meglepő helyekre jutunk el…”

 

„A lemezen szereplő számoknak saját karakterük van, közös jellemzőjük a modern hangzás, valamint a legtöbbnek olyan húzása van, olyan energia, lendület árad belőlük, hogy egyszerűen képtelenség háttérzeneként hallgatni. De a lassabb tételeknél (Rózsa) sem unatkoztam, mert azok meg visszafogott szépségükkel bűvöltek el.”

 

Van abban valami bámulatos, ahogyan a népzenét ötvözik a modern stílusokkal – jó példa erre rögtön az albumindító „Malina”. Az alapréteg a Grúzia/ Georgia fővárosában, Tbilisziben rögzített utcai zajok, és egy szó (Malina), amit valaki folyamatosan kiabálva ismétel. Erre pakolják rá Papesch Péter és Zura Dzagnidze gitárját, szövegmondással kiegészítik, és máris egy olyan helyen találjuk magunkat, ami se nem Kaukázus, se nem Európa, de valahol mégis.

 

Többszöri végighallgatás után úgy gondolom, hogy idén tettek egy lépést a minimalizmus felé, legalábbis a számok egy részénél feltűnően kevés hangszert használnak (Ilona’s Lullaby). Ahol viszont mindenki egyszerre van jelent, ott igazi varázslatnak lehetünk tanúi. Ilyen a „Koga”, aminek olyan energiája, húzása van, amit elsőre fel sem fogtam, mivel Péter Hajnalka a gyászról, a veszteségről énekel – és nem hittem el, hogy ez a két energia nem kioltja, hanem felerősíti egymást. A vendégmuzsikusok minden alkalommal jól csatlakoznak az együtteshez, itt Mogyoró Kornél bolondítja meg a ritmusszekciót lazán, fantasztikusan. Rajta kívül Eredics Áron tamburajátékát említem, a „Moknili” című Zura Dzagnidze kompozícióban.

 

Kifejezetten jó érzés, ha egy külföldön megjelent albumon magyar éneket hallok, bevallom ez alapban plusz pontokat jelent, de gyakorlatilag annyira szeretem Péter Hajnalka hangját, hogy mindegy, magyarul vagy angolul énekel – minden alkalommal elbűvöl.

 

Bár nem ismeret az eredeti szándékot, hajlamos vagyok egyfajta kísérleti, kísérletező albumnak tekinteni a Fiction And Folklore-t. Az eddig leírtakon kívül ez jó magyarázat a „Daniova mama - Balkanum reliquit” kezdésére, és az énekre.  A Lakvar tagjainak azonban még ez is jól áll, élvezem ezt a sokféleséget, ami tulajdonképpen egy – az ő saját stílusuk, amiben az a rendszer, hogy nincs benne rendszer, csak a korlátok nélküli szabadság, amibe minden belefér – feltéve, ha összhangban van a tagok elképzelésével. Minden kompozíció önálló entitás, ami valahol mélyen az eredeti népzenében gyökerezik, de mire napvilágot lát, teljesen átalakul, és ez az átváltozás kifejezetten tetszetős.

 

Úgy vélem sikeresen megvalósították a művészi elképzelésüket, miszerint a zenében nincsenek határok.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Koga, KI-BË, Moknili

2023-ban megjelent album (CPL-Music)

Weboldal: https://lakvar.com/

 

 

A zenekar tagjai:

Zura Dzagnidze – gitár, panduri, ének

Péter Hajnalka – ének, ütőhangszerek, gardon, doromb

Papesch Péter – basszusgitár, ének

Florian Vogel – hegedű, elektronika

Aleksej Maslakovs – harmonika

Santino Scavelli – dob

 

Közreműködők:

Mogyoró Kornél (2)

Eredics Áron (7)

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Malina
  2. Koga
  3. Daniova mama - Balkanum reliquit
  4. Ilona’s Lullaby
  5. KI-BË (Ki nyirësbe, bé nyirësbe)
  6. Fiction
  7. Moknili
  8. S Akkor Szép az Erdő