Főkép

A burjátok egy mongol népcsoport, amely manapság Oroszországban és Mongóliában él. Kultúrájuk sokban hasonlít mongolokra, például rájuk is jellemző a torokéneklés és a lófejes hegedű (morin-khuur). Az együttest Alexander Arkhincheev alapította 2014-ben, és az idén megjelent Kolkhozoy Traktor már a második lemezük.

 

Ugyan mongolt mondtam, mint elsődleges forrást, de egyes számok engem inkább kínára emlékeztetnek (Nayolag) köszönhetően a yatag nevű citerafélének, ami nagyon hasonlít a japán kotóra, vagy a kínai guzhengre. Ezen az albumon Alexander Arkhincheev gyerekkorában hallott népdalokat porolta le, és megfűszerezte egy kis rockzenével. Ez az ötlet persze egyáltalán nem újszerű, hiszen a New Asia, a Hanggai, Yat-Kha, a Khusugtun vagy a Nine Treasures ilyen muzsikában utazik – és még sorolhatnám a neveket, mert tényleg sok banda játszik echte mongol-metal vagy -rock keveréket. Ennek személy szerint nagyon örülök, mert kifejezetten kedvelem az ilyen típusú muzsikát.

 

A Shono miközben megőrzi az ősi burját/mongol dallamokat, lazán kiegészíti rockos alapokkal (The praising of the twelve animal symbols of the year), aminek köszönhetően biztosan van esélyük, hogy meghívják őket valamelyik rockfesztiválra. Egyáltalán nem fognak kilógni a fellépők közül, ez a zene simán odaillik bármelyik középkori metalt játszó banda mellé (Saltatio Mortis).

 

Tetszik, ahogyan keverik a különféle énekstílusokat (Buyan), variálnak a hangszereléssel és a tempóval – lásd a „The mountain road” szépséges lassúságát és vesd össze a „Yokhor” vágtázásával. A kettő között meg olyan gyöngyszemeket találunk, mint a „Drinking Song”, a maga fülbemászó dallamával.

 

Azt nem gondolom, hogy a Shono alapjaiban megváltoztatja ezt a stílust, de stabilan hozza azt a minőséget, amivel garantáltan megtalálja a maga rajongótáborát a fémesebb rendezvényeken. Remélem, egyszer még látom őket élőben.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Buyan, Kolkhozoy traktor, The mountain road

2023-ben megjelent album (CPL-Music)

Weboldal:  https://www.facebook.com/profile.php?id=100063982386150

 

 

A zenekar tagjai:

Alexander Arkhincheev – ének, torokéneklés, morin-khuur

Konstantin Tokarsky – vokál, dobok, ütőhangszerek

Evgeniya Tomitova – vokál, yatag

Vladimir Sidorov – vokál, basszusgitár

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Kolkhozoy traktor 03:35
  2. The praising of the twelve animal symbols of the year 03:14
  3. Buyan 03:27
  4. Drinking Song 04:21
  5. Horse 03:42
  6. Bridle ringing 02:24
  7. Nayolag 04:52
  8. The mountain road 05:32
  9. Yokhor 02:23