Főkép

A gombák világa egy pár évvel ezelőtt szippantott be engem, amikor úgy döntöttem, hogy tarthatatlan a helyzet, hogy sem biológia, sem természetvédelmi mérnök szakon nem szentelt különösebb figyelmet a gombáknak egyik egyetem sem, ahova jártam, és így alig tudok valamit róluk. Azóta szerencsére ezen a téren sok pozitív változás történt, mert a mainstream média is felfigyelt a gombák fantasztikus sokszínűségére, valamint a bennük rejlő izgalmas lehetőségekre, így az érdeklődők ma már sokkal könnyebben és több helyről tájékozódhatnak.

 

Lynne Boddy könyve a gyerekeket hivatott bevezetni a gombák hihetetlen világába. Természetimádó gyerekként minden bizonnyal korábban is imádtam volna A gombák titokzatos birodalmát, de így felnőttként is öröm volt forgatni. A könyv rövid, lényegre törő, ugyanakkor rendkívül informatív fejezetekre van osztva. Az első részekben megismerkedhetünk a gombák felépítésével és életútjával, ezután a különböző életmódú gombákról olvashatunk sok érdekességet, a végén pedig egy rövid, jövőre néző kitekintővel zárul ez a fiataloknak szóló ismeretterjesztő. Természetesen szó esik a gombák ökoszisztémákban betöltött nélkülözhetetlen szerepeiről is, mint például a lebontó folyamatok megkezdése vagy a nemrég felfedezett erdei növényhálózatok működtetése. Biztos vagyok benne, hogy nem csak a gyerekeknek, hanem sok felnőttnek is tud újat mondani ez a kötet.

 

És nem mehetek el szó nélkül a külcsín mellett sem: Wenjia Tang fantasztikus illusztrációi rengeteget dobnak ezen az egyébként is színvonalas kiadványon. Színes, vidám képeivel kerek egységet alkot a szöveg, minden oldalon hosszasan el lehet időzni a gombák, növények, állatok, és egyéb felbukkanó témák szemrevételezésével. De a jó hangulat mellett Tang illusztrációin valóban meg is elevenednek az élőlények. Gombaszakértői és szakellenőri körökben alapvetés, hogy gombát nem határozunk kizárólag kép alapján (hiszen számos fontos információ, pl. az illat vagy adott esetben a termőhely nem olvasható le egy fényképről), egy-egy jól megrajzolt típuspéldány azonban sokat tud segíteni a kezdőknek abban, hogy egyáltalán merrefelé érdemes keresgélni. Ez a könyv természetesen nem gombahatározó, és nem is lehetne annak használni, de a jövő gombászai számára jó alapot adhatnak a rajzok nézegetése közben akaratlanul is felszedett információk.

 

Az egyetlen kissé fájdalmas pontot az utolsó, A jövő megmentése címre hallgató fejezet jelentette, ami elvileg arra lenne hivatott, hogy tippeket adjon azzal kapcsolatban, hogy vigyázhatunk a gombákra. Sajnos a bemutatott tanácsok a gyerekek szintjén kevésbé értelmezhetők (de még felnőtteknek se biztos, hogy ezzel kezdeném); én szívesebben láttam volna itt pár apróbb, de személyes szinten kivitelezhető tippet.

 

Ennek ellenére azt gondolom, hogy ez a kötet tökéletesen alkalmas a gombák iránti érdeklődés felkeltésére, lapozgatásra, nézegetésre - és annak bemutatására, hogy bizony a gombák mindenütt ott vannak, és az életünk nélkülözhetetlen részét képzik. Remek ismerkedési lehetőség azok számára, akik még csak most kóstolnak bele ebbe az izgalmas világba. Kicsiknek-nagyoknak, aktív és leendő gombabolondoknak ajánlott olvasmány!