Főkép

MasterLab Comics: The Quarrymen – John Lennon: a Beatles legenda kezdete

A Beatles máig alap. Talán már nem szólnak a dalaik annyi rádióból, mint akár tíz éve, de aki könnyűzenét hallgat, nagyon hamar eljut hozzájuk, hiszen végül is ők voltak mindennek az alapja, és persze számtalan örökzöld slágert írtak, melyek hatása mit sem csökkent az évtizedek alatt.

Ám a zenekar kezdeteiről, hogy a liverpooli suhancok hogy és miért fogtak először hangszert a kezükbe, és mik történtek a legelején, amikor még nem is Beatles volt a nevük, arról viszonylag kevesen tudnak. Ez a MasterLab Comics-tól immáron megszokott minőségű képregényfüzet ezt meséli el, Mester Csaba jellegzetes stílusú rajzaival. Ám a szöveget most nem Tóth-Laboncz Attila írta, hanem Peterdi Gábor, az Egri Road Beatles Múzeum egyik tulajdonosa, akinek meghívására 2019-ben a Quarrymen fel is lépett Egerben. Nem akármilyen sztori ám ez!

 

 

MasterLab Comics: Hadházi László

Hadházi László hazánk egyik legismertebb és legközkedveltebb humoristája, aki jó ideje van már a pályán, és rengetegszer nevettette már meg az arra fogékonyakat (pl. akiknek ugye van humoruk). Mégis az az érzésem, hogy ez a róla szóló képregény a legőrültebb sztori, amit valaha elmesélt, vagy amihez valaha köze volt. Ahogy a MasterLab Comics több életrajzi képregényében már megszokhattuk, itt is bőven vannak fiktív szálak, kezdve azzal, hogy már az első oldalon azt látjuk, hogy egy felsőbb hatalom azon töri a fejét, hogy megfejtse emberünk humorának a titkát. Aztán jönnek a földönkívüliek, egy ponton az AC/DC zenekar is felbukkan Debrecenben, sőt, Lacinak kell beugrania Angus Young helyére szólógitárosnak – és akkor még a sikamlós poénokról és figyelemre méltó női vonalakról nem is szóltam. A sztori szerzői, Labi és György Zoltán igencsak szabadjára engedték a fantáziájukat!

 

 

MasterLab Comics: Hooligans – Időkalandorok

A Hooligans az egyik legsikeresebb hazai pop-rock zenekar, és aki olvasott már legalább egyet a MasterLab Comics képregényei közül, az sejti, hogy ez a füzet sem szorítkozik pusztán a valós eseményekre, az ún. tényekre. Az őrült kalandoknak azonban mindenképp van annyi valóságalapja, hogy csupa olyan helyszín bukkan fel ill. esemény történik, melynek köze van a csapathoz. Hiszen anno Kiss Endi dobos, Tóth Tibi gitáros és Ördög Tibor énekes valóban a Ramses nevű zenekarban kezdték pályájukat, utóbb a Dance-ben játszottak egy rövid ideig, és a Hooligans számos slágere is megjelenik valahogy képen ill. a sztoriba szőve. Mester Csaba illusztrátor és György Zoltán író itt sem hazudtolta meg magát, s kettejük ezen közös munkája szórakoztató, karakteres, és minden Hooligans-fannak kötelező!

 

 

MasterLab Sketchbook

Ez az erősen limitált példányszámú képregényfüzet nem történetet mesél el, hacsak nem Mester Csabáét, a sorozat állandó rajzolójáét, akiről Szarka Joseph kollégám ír méltatást előszavában. Ez a kis kötet válogatás Csaba legjobb rajzaiból, pontosabban leginkább portréiból, színesben és fekete-fehérben egyaránt. Találunk itt képeket híres zenészekről, különösképp Joseph Kulcsdalok c. könyvéből (is), néhány egyéb híresség is szerepel, de akad némi részlet a Seattle-i grunge jelenkori kiválóságának, a Walking Papersnek rajzolt képregényből is. Remek kép mind, nem csodálkoznék, ha sokukat viszontlátnám tetoválásként, de poszternek is kiválóak lennének.

 

 

Prim Dániel Attila: Blender – az Aprító 1-2.

Az Angliában élő Prim Dániel Attila új horror képregénysorozata magyarul a HK Comics-nál jelenik meg. Az elég durva, hogy maga Alan Moore írt hozzá méltatást, de megmondom őszintén, én az első két füzet után is tanácstalan vagyok. Van egy, a felesége brutális meggyilkolásával megvádolt férfi, aki az Exsul nevű börtönbe kerül, a világ legdurvább efféle helyére, ahonnan tán halva sem lehet kijutni, nem hogy élve. Az az elejétől világos, hogy emberünk talán nem olyan ártatlan, amilyennek vallja magát, és hogy mégiscsak ő az Aprító – de hogy valójában mi történt, két füzet alatt nem derült ki. De azt is nehéz értelmezni, hogy mi történik, hogy kötődnek egymáshoz az egyes fejezetek, melyek nem a rácsos akadémián játszódnak. Lucifer, Ádám és Éva, látomások, drogok, gyilkosságok egy elmegyógyintézetben, és így tovább...

Mindezek mellé a rajzok stílusa valahogy darabos, az sem könnyíti meg az értelmezést, bár kétségtelen, hogy olyan súlyos, sötét atmoszférát árasztanak a képek, ami viszont tökéletesen illik ehhez az egyelőre kibogozhatatlan, beteg sztorihoz. Úgyhogy várom a folytatást.