Főkép

Pár héttel a veszprémi BALKAN:MOST fesztivál után került sorra a Baklava együttes idei, sorrendben ötödik lemeze. A fellépésükből sajnos nem sokat láttam időpontütközés miatt, messziről nyugis, meghitt produkciónak látszott. Éppen ezért voltam kíváncsi a zenéjükre, milyen közelebbről, mennyire balkán, mennyire más.

 

Aztán meghallgattam a From Skopje with love korongot, és elsőre nem tudtam hova tenni, inkább furának tűnt, mintsem meggyőzőnek. Azért nem adtam fel, és pár meghallgatás után megtetszett, kivált Elena Hristova hangja, ami nagyjából megfelel annak az elképzelésnek, ami az ideális női énekről él bennem. Bársonyos, nőies, meghitt, lélekteli – tőlem akár altatódalokat is énekelhetne, sokáig hallgatnám.

 

A zene már egy kicsit trükkösebb, egyszerre kelet és nyugat, mintha a zenészek folyamatosan keresnék az egyensúlyt a két világ között, de valahogy sosem sikerül megtalálni. Ez igazából nem baj, ettől a kettősségtől, a folyton eltolódó hangsúlyoktól válik az egész olyan hullámzóvá, bár lehet, inkább a változatosnak kéne mondanom. Főként az énekben érzem a keleti, balkáni dallamokat, a basszusgitár inkább rockosabb, nyugatiasabb színt hozott a zenébe (Kej). A „Cair” picit kilóg a többi közül – pont ezért lett az egyik kedvencem –, itt nem csak a zene, hanem az énekstílus is nyugatias, és a tempó is gyorsabb a többinél, a szaxofon pedig csak erősíti ezt az orientációt.

 

Az albumra általában azért a közepes tempó jellemző, ez nem egy táncos összejövetel muzsikája, inkább az odafigyelős, üldögélős, beszélgetős, mosolygós estékhez passzol. A számok szövegei Skopje városáról, ottani történetekről szólnak, vagyis ez is jól illeszkedik az előbb említett időtöltéshez. Aki szereti az ilyen hangulatokat, annak csak ajánlani tudom a From Skopje with love-t.  

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Kej, Zeleniot dvorec, Cair

2023-ben megjelent album (CPL-Music)

Weboldal: https://baklava.band/

 

 

A zenekar tagjai:

Elena Hristova – ének

Dejan Sibinovski – daf, dabruka

Vadimir Stojcevski – basszusgitár

Petar Hristov – klarinét, szaxofon

Timko Chichakovski - kanun

Dejan Teodosoevski - cselló

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Zeleniot dvorec 05:19
  2. Cair 04:18
  3. Grad na sedum porti 06:49
  4. Park 04:40
  5. Feniks 04:43
  6. Kej 04:20
  7. Nerezi 04:10
  8. Via Egnatia 04:29
  9. Cesma 05:0