Főkép

A borító tökéletesen passzol a kötet mondanivalójához, a tónusa sötét, baljós és folyik a vér. Minden adott egy remek thrillerhez, és azt kell mondjam, nem is csalódtam: Linwood Barclay nagyon tudja, mivel lehet lekötni az olvasókat és érdekessé tenni egy történetet.

 

Miles Cookstone egy app fejlesztésekkel foglalkozó céget vezet, mindig is egyedül élt, sohasem akart megállapodni, családot alapítani. Milliomos, gyakorlatilag bármit megvehet magának, csak egyet nem: az egészségét. Egy ellenőrzés során kiderül, hogy Huntington-kórban szenved, amely koordinációs- és beszéd problémákat, egyensúlyi gondokat, demenciát és a test önkéntelen rángatózását jelenti. Az állapotromlás sebességét nem lehet megjósolni, csak a végkimenetelt. Jelenleg nincs gyógymód erre a betegségre. A férfi összeomlik a hír hallatán, és talán fel is adná a harcot, ha a lelkiismerete nem szólalna meg. A karrierje kezdetén spermadonorként mintát adott egy reprodukciós klinikák, és mivel a betegsége 50%-os valószínűséggel örökölhető, a fejébe veszi, hogy megkeresi a „gyerekeit” és tájékoztatja őket. Az adatvédelmi törvények és a személyiségi jogok miatt hivatalos úton nem férhet hozzá az aktákhoz, de a pénze révén betekintést nyer. Ezzel pedig meglöki az első dominót, amely aztán őrült sebességgel haladva dönti fel a többit.

 

Míg Miles gőzerővel kutatja fel az utódait, megismerkedhetünk Jeremy Pritkin újságíró és pénzügyi tanácsadóval, aki New York elitjéhez tartozik, illegális partijairól nem hiányozhatnak a kiskorúak, a drogok, és persze a város előkelőségei, legbefolyásosabb személyei. A férfi több oldalról védve van: a barátai, akik bírók, rendőrfőnökök stb., elsikálnak minden ügyet, de ha valamiért mégsem, egy-egy zsarolóvideó mindig jobb belátásra bírja őket. Bármit megtehet, és úgy is viselkedik felsőbbrendűségének teljes tudatában. Közben Miles megkapja a kilenc nevet tartalmazó listát, ám amint felkeresné őket, rejtélyes módon kezdenek eltűnni egymás után. Holttestek nincsenek, mintha a föld nyelte volna el őket. Egy lánnyal sikerül felvenni a kapcsolatot, és találkozni, Chloéval, aki szintén életveszélyben van…

 

A történet eseményei látszólag nem kapcsolódnak egymáshoz, nincs ok-okozati összefüggés. Mégis az egész kötet hangulata nyomasztó és fullasztó. De ahogy haladunk a végkifejlet felé, úgy kerül minden képkocka a helyére és derül ki a szörnyű igazság. Linwood Barclay görbe tükröt tart a morális érzéküket elvesztett, magukat mindenki felett álló milliomosok elé, és bemutatja, mire képes egy beteg elme. A megoldás egyszerre megdöbbentő és kiborító, sokat lehet még az utolsó oldal után is gondolkodni rajta. A karakterek élethűek, rengeteg szereplőt és helyszínt ismerhetünk meg, de ez a részletgazdagság csak még hihetőbbé teszi az alapsztorit. Kitűnő thriller, csak ajánlani tudom a zsáner kedvelőinek.