Főkép

Figyelembe véve az eperjesi együttes aktuális megjelenéseit, úgy gondolom a soron következő albumuk idén, vagyis 2023-ban kerül a boltokba, és azt kell mondjam, kifejezetten kíváncsi vagyok rá, mert hiányzik a zenéjük. Amíg erre sor kerül, elővettem az utolsó sorlemezüket, egyfajta ráhangolódás gyanánt.

 

Emlékszem az első „találkozásomra” velük, ami a roppant mód sikeres „Štefan” című számhoz készített videó megtekintése volt (jelenleg 35 millió megtekintésnél tart a youtube csatornájukon). Remek szám és remek videó (első a cikk végén) – hihetetlen energia, lendület van benne. Kerestem, de nem találtam meg az eredeti ruszin népdalt, így nem tudom megmondani, mennyit változtattak a tempón, a hangszerelésen (úgy sejtem sokat), de sikerült a legjobbat kihozniuk belőle. Fiatalos életöröm, modern hangzás jellemzi őket, és szerencsére eszük ágában sincs pusztán népzenét játszani, ez a muzsika már jóval több annál, a maga rockos mentalitásával.

 

A rock említése egyáltalán nem túlzás, tessék csak meghallgatni a „Spivaj, Ptašku” nótát, ebben a dob-basszusgitár végig ezt a vonalat hozza, de közben jól megférnek a hagyományos hangszerekkel, mint például a hegedű.  Így jön létre a „jellegzetes” Hrdza hangzás, aminek a védjegyei a rock, a népzene és az ének. Nagyon tetszik, hogy a keverés során megtalálták az egyensúlyt a hangszerek és az ének között; minden tisztán, arányosan szól, és jól érvényesül a vokális szekció. Erre jó példa a címadó „Neskrotený”, gyakorlatilag ebben minden benne van, amiért szerethető a Hrdza.

 

Az egyetlen kakukktojás szerintem az utolsó előtti „Šaman”, köszönhetően a vendégként meghívott Nachyn Choreve torokéneklésének, de mivel szeretem a mongol stílust, ez csak újabb plusz pontot eredményez a végső értékelésnél, illetve jól esett ez a rövid pihenő, elrévülés a korábbi energiabombák után. Remek lenne élőben látni őket, mert úgy gondolom, ma már van annyira kiérlelt a zenéjük, hogy bármikor képesek elbűvölni a közönséget.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Štefan, Spivaj, Ptašku, Šaman

2018-ban megjelent album (Szerzői kiadás)

Weboldal: www.hrdza.sk

 

 

A zenekar tagjai:

Slavomír Gibarti – ének, gitárok, koncovka (szlovák pásztorfurulya)

Susanna Jara – ének

Lucia Gibarti – ének

Dominik Maniak – hegedű, vokál

Ľubo Šamo – hegedű, vokál

Matej Palidrab – harmonika, vokál

Pavol Boleš – basszusgitár, vokál

Marek Szarvaš – dob, ütőhangszerek[4]

 

Közreműködők:

Nachyn Choreve – ének

Mykhaylo Zakhariya – cimbalom

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Veru Mi Je Dobre / I Truly Feel Well 3:14
  2. Spivaj, Ptašku / Sing, Bird 3:18
  3. Neskrotený / Untamed 3:16
  4. Košieľočka / Shirt 4:00
  5. Z Dublinu / From Dublin 2:53
  6. Štefan / Stephen 2:58
  7. Keď Ja Umriem / When I Die 3:54
  8. Divčata / Girls 3:41
  9. Hit / Hit 3:35
  10. Čertovská / A Mischievous Song 3:06
  11. Zábava / Dance Party 3:31
  12. Pieseň / Song 3:16
  13. Šaman / Shaman 3:36

Ráadás

  1. Žehnaj Dieťa / Bless The Child 3:06