Főkép

Folytatva a korábbi albumokon megszokott koncepciót, a lett Auli társulat ismét vendégeket hívott meg a stúdióba, hogy az alapvetően instrumentális muzsikájához jól illeszkedő énekesek segítségét kérje. Bizonyos értelemben ez a kiadvány felfogható egyfajta konceptalbumnak, mert amennyire értem, akkor azokat a népi hagyományokhoz kapcsolódó zenéket gyűjtötték össze, amelyek maszkviseléssel járnak együtt (a téli napfordulótól a tavaszváró Meteņi ünnepig). Persze ennyivel nem érték be, hanem ezeket a dalokat saját elképzelésük szerint átdolgozták a stúdióban.

 

Vannak lassú és kifejezetten energikus tételek a lemezen, melyek közös jellemzője, hogy mindegyikben maximálisan érvényesül az Auli dob és duda szekciója (Kūčo). Minden esetben megtartották az eredeti népdalok szövegét, de pár alkalommal új zenét írtak, szóval ez részben új Auli anyagnak is tekinthető.

 

Nekem legjobban a „Ķekatu Tēvam Tērauda Bikses” szám tetszett – ebben az Otaņki együttes működött közre –, mert a kórus tényleg sokat hozzátesz a zenéhez, valamiért ebben érzem legjobban a tavaszváró hangulatot, amit a tempóváltások csak felerősítenek. Kicsit kilóg az összképből az albumzáró „Kūru, Kūru Uguntiņu” nyugis kezdése, de aztán felerősödik a kórus, a dob- és dudaszó, és egyfajta epikus lezárással tényleg készen állunk a tavasz, a megújulás fogadására. A másik kakukktojás szerintem a „Man Bij’ Kaltis Kumeliņis”, mert a kórus alatt végig úgy éreztem, hogy ez nem földművesek, hanem tengerészek által írt dal.

 

„Ķekatas Māmiņa” című dalnak van a legvidámabb hangulata, az ilyen zene valóban erőt ad a sötét téli estéken, és kedvet csinál a doboláshoz. Ez mondjuk mind a tizenkét tételre igaz, hallgatás közben folyamatosan ott motoszkált bennem az érzés, hogy ez a zene évszázadokkal korábban született, de még mindig képes megérinteni a hallgatót. A maszkok dacára ez a muzsika egyáltalán nem ijesztő – és talán ez a titka az Aulinak, hogy ezekkel a régi ritmusokkal szólítják meg a ma emberét, emlékeztetve valami egyetemesre, ami generációk alatt sem változik.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Ķekatu Tēvam Tērauda Bikses, Kūru, Kūru Uguntiņu, Ķekatas Māmiņa

2022-ben megjelent album (Szerzői)

Weboldal: https://www.facebook.com/AuliEtnotranss/

 

 

A zenekar tagjai:

Kaspars Bārbals – duda

Kaspars Indrēvics – nagy fatörzs dob

Leanne Barbo – duda

Normunds Vaivads – duda

Gatis Valters – basszusgitáros

Gatis Indrēvics  – duda

Edgars Kārklis  – duda, furulya

Mārtiņš Miļevskis – dob, ütőhangszerek

Edgars Krūmiņš – dob, ütőhangszerek

Edgars Kučiks – dob

 

Közreműködők:

Asnate Rancāne

Katrīna Dimanta

Beāte Zviedre

Otaņki együttes

Miķelis Dobičins

Ilzes Gruntes

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Čigāniņi, Pagāniņi
  2. Laid Māmiņa Istabā
  3. Kur Šo Nakti Guēsim
  4. Ķekatas Māmiņa
  5. Man Bij' Kaltis Kumeliņis
  6. Gulēja Saulīte Ābeļu Dārzā
  7. Kur Bijāti, Ziemassvētki
  8. Tec, Peleite, Zierņu Zogtu
  9. Kūčo
  10. Pus Gadu Gulēju
  11. Ķekatu Tēvam Tērauda Bikses
  12. Kūru, Kūru Uguntiņu