Főkép

Az utóbbi hetek cukormáza és a borító által sejtetett képek csalódása után biztonságosabb vizekre eveztem. Chris Carter nem ígér sokat, csak vért és borzongást, de azt maximálisan teljesíti. A Halállista tökéletesen hozza a sorozat többi részének a színvonalát.

 

A szerző az emberi lélek nagy ismerője. Talán épp ezért ütnek akkorát a sztorijai, mert hihetőek a reakciók, nem érződik az izzadtságszag olvasás közben. Minden valahogy nagyon természetesnek és valóságosnak hat, már amennyire a sok-sok naturalisztikus kínzásleírás az lehet. De ahogy eddig, itt sem öncélú a brutalitás, hanem mindennek oka van, amelyre csak az utolsó percekben derül fény. Utólag minden kis puzzle-darab a helyére kerül, így adva magyarázatot a halálesetekre. Az alapötlet megint őrülten zseniális: a kivégzéseket mint egy valóságshow-t közvetíti a gyilkos, ráadásul lehetőség van szavazásra is. A nézők dönthetik el a halálnemet, vagy hogy az áldozat megmeneküljön-e. Az emberi kíváncsiság előre kiszámítható eredményeket hoz, hiába bízunk a csodákban. A tét nélküli döntés előcsalogatja a vérszomjas oldalát a szavazóknak. Felkavaró és elszomorító megtapasztalni a valóságot, de közben persze érthető is, sajnos.

 

Robert Hunter és Carlos García tehetetlenül nézi végig az adásokat, hiába vetik be a tudásukat, a tapasztalataikat, nem haladnak az ügy felderítésében. Az FBI-nál dolgozó Michelle Kelly, a kiberbűnözés elleni csoport ügynöke is segít a két nyomozónak, de együtt sem képesek blokkolni a honlapot, ahol a szörnyűségek zajlanak. A kötet érdekessége, hogy a két főszereplő sosem volt még szinte a teljes történet alatt ennyire passzív, és ennyire a háttérben. De most minden próbálkozásuk csődöt mond, és csak tehetetlenül sodródnak az eseményekkel. Kifejezetten jót tesz Robert Hunter karakterének, hogy most nem a tévedhetetlen és rendíthetetlen szuperhős maszkban láthatjuk, hanem hús-vér emberként, aki minden információmorzsáért megküzd.

 

Chris Carter egy igazi lélekbúvár, pontosan számítja ki az eseményekre adott reakciót. Elhisszük, hogy akár mi magunk is így reagálnánk adott helyzetben. Végtelenül okos és intelligens krimiket ír, és ez igaz a sorozat új borítóval megjelent ötödik kötetére is. Hátborzongató, kegyetlen, véres, de közben realisztikus. Ismét letehetetlen könyvet alkotott, a Hunter-sorozatot nem lehet megunni.