Főkép

Újabb lemez, amit a 2022-es WOMEXen kaptam, és amelynek az előadóját élőben volt szerencsém látni, amikor egy rövid bemutatót tartott a lett stand előtt. Meglepően erőteljes hangja azonnal levett a lábamról – akkor és ott eldöntöttem, hogy írni fogok a lemezéről, amit a kezembe nyomtak.

 

Többszöri meghallgatás után azonban némileg tanácstalan vagyok, mert a Krāsas (Színek) albumot nyugodt szívvel nem mondhatom világzenének, inkább olyan koktélnak, amely helyenként világzenét is tartalmaz. Pop, rock, folk, rap (Kafija), country – kis túlzással van itt minden, mint a búcsúban, és persze nem felejthetem ki a legfontosabbat, a vidámságot. Mert ez a korong alapvetően egy mosolygós, energiával, élettel teli alkotás. Mondjuk a hangszerválasztás ezt garantálta, elvégre Katrīna Dimanta az ukulele avatott mestere, és én mindig könnyed hangvételt társítok ehhez a hangszerhez.

 

Ha jól értettem, akkor a szövegek többségét népdalokból kölcsönözte Katrīna Dimanta, vagyis egyfajta modernizációs kísérletnek is felfogható ez a lemez, elég, ha a „Kafija” című számra utalok, amiben rappelés is hallható az éneken kívül. Az újrahangszerelés terén pedig a „Baltu Sniega Ceļu Eju” okozta a legnagyobb meglepetést, a szintis alapokkal megtámogatott pop áll talán legmesszebb a hagyományos népdaloktól.

 

Persze minden újítás felett ott uralkodik az énekesnő hangja, ami lágy és nőies, de közben olyan erő van a torkában, hogy mikrofon és erősítés nélkül képes betölteni a koncerttermeket. Szerencsére ezt nem titkolja, hanem ahol lehetőség nyílik rá, ott kiengedi a hangját, és komolyan mondom, minden alkalommal beleborzongtam az élménybe – utoljára Moonlight Benjamin volt rám ilyen hatással. Legkevésbé az albumzáró „Bēdu manu Lielu Bēdu” tetszett, valamiért ezt éreztem a legkommerszebb tételnek, amit a szöveg csak megerősített.

 

Összességében ez egy nagyon eklektikus album, ami alapján senki meg nem mondja, pontosan merre tart Katrīna Dimanta, legfeljebb annyi tudható biztosan, hogy bármilyen stílusban énekel, otthon érzi magát.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Turpināt, Meža Meitiņa, Kafija

2022-ben megjelent album (szerzői kiadás)

Weboldal: https://www.facebook.com/KatrinaDimantaMusic/

 

 

A zenekar tagjai:

Katrīna Dimanta – ének, ukulele, hegedű, beatbox, zongora

 

Közreműködők:

Laima Dimanta

Rolands Zelčs - harmonika

Ginta Garūta

Kristaps Strods – basszusgitár

Matīss Uškāns -

Jānis Eglītis

Reinis Briģis

Edgars Rakovskis

Mārtiņš Gailītis

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Meža Meitiņa
  2. Saulīt Laiku Kavēdam
  3. Pipars Atdzimst (Live)
  4. Baltu Sniega Ceļu Eju
  5. My Voice
  6. Saule Riet Tur Tālumā
  7. Turpināt
  8. Kafija
  9. Tu Uz Mani Paskaties
  10. Kur Mēs Mīļi Runājām
  11. Bēdu manu Lielu Bēdu